Sanne van Dijke heeft op de WK judo in Boedapest brons behaald in de klasse tot 70 kilogram. De Brabantse verloor in de halve finales van de Japanse Yoko Ono, waarna ze in de strijd om de derde plek afrekende met Miriam Butkereit.

Regerend Europees kampioene Van Dijke werkte de Duitse snel naar de grond met een beenworp. Daarna maakte ze het resoluut af met een houdgreep.

Europees kampioene Van Dijke pakt bronzen medaille bij WK judo Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Nederlandse nummer vijf van de wereld legde Ono in de halve finale snel op haar zij (waza-ari), maar was daarna te passief. De Japanse dwong een verlenging af en drukte Van Dijke binnen drie minuten op haar rug.

Matic zegeviert

Begin dit jaar verloor Van Dijke bij de Doha Masters ook al van Ono in de halve eindstrijd. De Japanse judoka schreef daarna het toernooi op haar naam, maar in Boedapest bleek Barbara Matic de beste. De Kroatische won door een waza-ari in de eindstrijd van Ono.

Matic won eerder in het toernooi van de 23-jarige Hilde Jager, die in de tweede ronde nog verraste door de Franse titelverdedigster en nummer één van de wereld - Marie Eve Gahié - uit te schakelen.

Van Dijke kreeg eind april te horen dat ze zich ten koste van Kim Polling geplaatst heeft voor de Olympische Spelen. Polling spande diverse procedures aan tegen dat besluit, maar de viervoudig Europees kampioene kreeg geen gelijk.

In Boedapest kreeg Van Dijke in de eerste ronde een bye. In de tweede ronde maakte ze binnen een minuut korte metten met de Amerikaanse Chantal Wright. Daarna had ze ook weinig moeite met de Hongaarse Szabina Gercsak en de Ierse Megan Fletcher, die ze allebei met een schouderworp tegen de grond werkte: ippon.

Smink uitgeschakeld

Bij de mannen werd Jesper Smink in de klasse tot 90 kilogram in de tweede ronde uitgeschakeld. De nummer 31 van de wereld verloor na twee keer waza-ari van Li Kochman uit Israël.

Noël van 't End, regerend wereldkampioen in deze gewichtsklasse, ontbreekt in de Hongaarse hoofdstad. Hij bereidt zich voor op de Olympische Spelen in Tokio.

STER reclame