NOS Sport

Tijdens Nederland-België hebben Croon en Van Doren geen tijd voor couscous

Hockeyderby Nederland-België is ook Croon vs Van Doren

Hij maakt overheerlijke parelcouscous, Jorrit Croon. Bovendien is hij een streling voor het oog als hij aan het hockeyen is. Arthur Van Doren heeft op zijn beurt weer een ongelooflijk mooie techniek, met een passpower om jaloers op te zijn.

Maar hoe fraai de complimenten over en weer ook zijn tussen beide Bloemendaal-spelers, als ze elkaar donderdag tegenkomen in de halve finales van het EK, wanneer Nederland aantreedt tegen België, is het oorlog.

"Dan is het gedaan met de vriendschap", verzekert Croon. Van Doren (26) beaamt dat. Hij wil absoluut winnen van Nederland. "Ik verlies helemaal niet graag." Nu is de Belg in de gelukkige omstandigheid dat hij voor de regerend wereld- en Europees kampioen uitkomt.

Ik denk dat heel veel hockeyliefhebbers blij zijn dat hij op de velden rondloopt.

Arthur van Doren over Jorrit Croon

Toch eindigde de laatste ontmoeting tussen de lage landen, op 30 mei jongstleden, in een zege voor Nederland.

En daar wil Croon (22) het nog wel even over hebben. "Het vertrouwen bij ons is groot. Zeker met de 4-0 overwinning in de Pro League. Na die wedstrijd was Arthur eventjes stil. Hopelijk is hij dat donderdag ook."

ANP
Arthur Van Doren

Als ze voor hun club uitkomen, verblijven ze in één huis, in Amsterdam. Met nog twee andere hockeyers. En dan analyseren ze elkaars spel regelmatig. "We kijken alle wedstrijden terug. We hebben het dan voornamelijk over ons eigen spel."

Passpower

De Nederlander somt de kwaliteiten van Van Doren op: "Hij is een hele goede speler, dat kan ik niet ontkennen. Ik kan er niet omheen dat hij kwaliteiten heeft; zijn passpower, hij heeft overzicht, hij is verdedigend erg goed, heeft een ongelooflijk mooie techniek. Hij is best een complete speler. Hij is ook een echte teamspeler."

Om er snel aan toe te voegen: "Gelukkig is het een teamsport, dus wij gaan er wat moois tegenover stellen donderdag."

Van Doren over Croon: "Zijn ontwikkeling is bijzonder knap. Er zijn misschien weinig mensen die kunnen waarderen hoe lastig het is om op te groeien en je te ontwikkelen op het hoogste platform. Ik denk dat veel mensen vergeten hoe jong hij nog is. Hij moet zich nog vormen als speler en wordt al gezien als een van de beste spelers van Nederland en van de wereld."

Streling

"Ik denk dat heel veel jongens en meisjes heel jaloers zijn. Het is een streling voor het oog. Ik denk dat heel veel hockeyliefhebbers blij zijn dat hij op de velden rondloopt."

Voorafgaand aan het EK maakte verslaggever Vlado Veljanoski onderstaande reportage met Croon, die zich na een paar jaar helemaal thuisvoelt bij Bloemendaal:

Nadat Nederland zich had geplaatst voor de halve finales, was er nogal wat te doen over waarom ze België niet wilden ontlopen. Bij een andere score in de laatste groepswedstrijd tegen Wales (6-0) had Oranje niet tegen België, maar tegen Engeland moeten aantreden in de halve eindstrijd.

"Ik vind dat onzin", countert Croon. "We staan hier allemaal omdat we willen winnen. Omdat we het beste van ons spel willen laten zien. We kunnen het nooit goed doen. We kunnen alleen maar ons best doen. Wie je dan loot in de halve finale... We moeten toch twee wedstrijden winnen. Of je dan eerst tegen België speelt of daarna pas, je moet gewoon heel goed spelen en winnen."

Tussentoernooitje?

Van Doren weerlegt op zijn beurt de gedachte dat dit slechts een 'tussentoernooitje' zou zijn voor de Belgen op weg naar Tokio. "Wij zijn hier niet om te figureren. We willen niet verliezen, we willen gewoon winnen. Of de Spelen belangrijker zijn? Ongetwijfeld. Maar dat geldt voor Nederland ook."

NOS
Wedstrijdschema EK hockey

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl