ANP

wekdienst.wav

Goedemorgen! Eindexamenkandidaten horen of ze geslaagd of gezakt zijn. En voor het eerst in zes jaar is er in Nederland een gedeeltelijke zonsverduistering te zien.

Het wordt vandaag weer zomers warm met maxima van 22 graden aan zee tot 26 of 27 graden in het binnenland. De wind, uit het westelijke richtingen, is zwak of matig. Vrijdag verandert er nog weinig. Zaterdag is het een paar graden frisser met meer wolken. Zondag is de zon weer helemaal terug.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Informateur Hamer ontvangt fractievoorzitters in koppels die elkaar vooralsnog niet zien zitten. Eerst Hoekstra en Klaver, dan Kaag en Segers en tot slot Rutte en Ploumen.
  • De meeste leerlingen krijgen te horen of ze zijn geslaagd voor hun eindexamen. Vanwege de coronacrisis mogen leerlingen een extra herkansing doen en het eindcijfer voor een heel vak wegstrepen.
  • Vanaf ongeveer 11.15 uur is voor het eerst in zes jaar een gedeeltelijke zonsverduistering te zien in Nederland. Op het hoogtepunt, om 12.22 uur, is een zesde van de zon bedekt.
  • De Amerikaanse president Biden bezoekt op zijn eerste buitenlandreis de Britse premier Johnson. Ze ontmoeten elkaar in het Engelse Cornwall, waar ze zullen praten over het klimaat, handelsverdragen en Noord-Ierland.
Zet je eclipsbril op: vandaag gedeeltelijke zonsverduistering boven Nederland

Wat heb je gemist?

Het aantal kinderen dat wereldwijd kinderarbeid verricht is voor het eerst in twintig jaar gestegen. Dat melden VN-kinderrechtenorganisatie Unicef en de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Naar schatting ging het begin 2020 om 160 miljoen kinderen, wat neerkomt op ongeveer een op de tien kinderen.

Iedere vier jaar verschijnt dit rapport en in de afgelopen periode is het aantal kinderen in de kinderarbeid met 8,4 miljoen gestegen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De gerenoveerde Gouden Koets is afgelopen nacht verhuisd: van Paleis Noordeinde in Den Haag naar het Amsterdam Museum. De koets van 2800 kilo werd met een kraan over het museumdak getakeld. De hele operatie duurde ruim twee uur.

De Gouden Koets is het bekendste koninklijke rijtuig en werd in 1898 door de hoofdstad cadeau gedaan aan koningin Wilhelmina. Het opknappen van de koets duurde zes jaar. Vanaf 18 juni tot eind februari 2022 is de koets te bekijken in het Amsterdam Museum.

Zo zag de verhuizing van de Gouden Koets eruit

Fijne dag!

STER reclame