Demissionair premier Rutte en minister van Financiën Hoekstra bij het debat in de Tweede Kamer
NOS NieuwsAangepast

Kabinet gaat beter op de centen letten, maar corona zorgde voor 'gierende paniek'

Het kabinet moet de komende jaren beter op de centen gaan letten, vindt de Tweede Kamer. Van een te groot percentage van de uitgaven is de onderbouwing niet aan de Tweede Kamer gemeld of is die niet meer te achterhalen.

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de verantwoordingsstukken over 2020 van de Algemene Rekenkamer. Die had veel kritiek.

"Het ligt niet allemaal aan de coronacrisis", zegt D66-Kamerlid Sneller. Een meerderheid van de Kamer steunt zijn voorstel om de ministeries beter te gaan controleren. Demissionair minister Hoekstra van Financiën moet daarvoor met een plan komen.

Ook het CDA van Hoekstra vindt dat het beter moet. "Als de Kamer niet alle financiële informatie krijgt, kan de burger er niet meer op rekenen dat wij het goed controleren", zegt Kamerlid Van Dijk.

Demissionair premier Rutte en minister van Financiën Hoekstra blikten in het debat terug op het roerige coronajaar waarbij de Kamer regelmatig vroeg om meer actie en minder bureaucratie. "Maar", zei Hoekstra. "Er is geen centimeter misverstand over dat er verbeteringen nodig zijn."

Geen excuus

De meeste partijen hebben er begrip voor dat het hectisch was voor het kabinet in coronajaar 2020, maar vinden dat geen excuus. "Het verdient een groot compliment dat het kabinet een economische crisis door corona heeft afgewend, maar dat neemt niet weg dat kritiek ook mogelijk is", zegt PvdA-Kamerlid Nijboer.

Bij het ministerie van VWS is 5,1 miljard euro van de uitgaven onvoldoende boekhoudkundig onderbouwd. Dat heten 'onrechtmatige uitgaven en verplichtingen'. En er is informatie over uitgaven niet naar de Kamer gegaan. Ook Defensie ging in de fout, met name bij het onderhoud van gebouwen.

Het gaat bij alle ministeries in totaal om zo'n 9 miljard euro. Dat is 2,48 procent van de totale verplichtingen van de overheid. De Rekenkamer stelt als maximale grens aan onrechtmatige uitgaven 1 procent.

Het ging in het Kamerdebat ook regelmatig over de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden. Het is een van de voorbeelden van uitgaven in coronatijd waarbij achteraf vraagtekens worden gezet.

Minister Van Ark heeft eergisteren aangekondigd een extern onderzoek in te stellen om "de onderste steen boven te krijgen". Rutte en Hoekstra willen dat afwachten voordat zij op die kwestie ingaan. Hoekstra vertelde wel dat de ministers druk waren met het checken van allerlei aanbiedingen die er op hen afkwamen.

'Gierende paniek'

"Er was echt gierende paniek bij alles en iedereen", zei Rutte. "Het is niet zo dat die spullen die gekocht zijn er niet zijn, de administratie klopt alleen niet." Rutte zegt dat bij het ministerie van VWS er niet over 5,1 miljard euro zorgen zijn, maar over 600 miljoen euro.

Voor het overgrote deel van het bedrag ligt de onvolkomenheid in het niet goed informeren van de Eerste of Tweede Kamer, zei Rutte. "Dat is een kwestie van een postzegel erop en opsturen."

Een deel van de Kamer kon zijn luchtige opmerkingen niet waarderen en eiste dat hij beterschap beloofde. Dat deed hij. "Excuus dat ik hier niet huilend op de grond lig. Ik ben misschien wat te positief bedraad."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl