Uitstekende generale voor Oekraïne, de eerste EK-tegenstander van Oranje

Oekraïne heeft in aanloop naar de EK-wedstrijd van zondag in Amsterdam tegen het Nederlands elftal met 4-0 gewonnen van Cyprus.

Roman Yaremtjoek

De ploeg van coach Andrej Sjevtsjenko speelde in Charkov en werd na 36 minuten in het zadel geholpen door een rode kaart van Cyprioot Andreas Panayiotou Filiotis en kreeg twee strafschoppen voor rust.

De eerste werd benut door Andri Jarmolenko, die in de tweede helft ook nog een doelpunt maakte en de tweede penalty door Manchester City-speler en oud-PSV'er Oleg Zintsjenko. Roman Yaremtjoek was de vierde doelpuntenmaker.

De vorige twee oefenwedstrijden werden door Oekraïne met wisselend succes afgewerkt. Het team won met 1-0 van Noord-Ierland en speelde gelijk tegen Bahrein (1-1).

Commotie

Oekraïne haalde vandaag niet alleen op sportief vlak het nieuws. Op het shirt van de voetballers staan stipjes die de contouren van het land symboliseren en ook het door Rusland geannexeerde gebied De Krim behoort op het shirt tot het gebied van Oekraïne.

De slogan 'Glorie aan Oekraïne' leidde ook tot commotie.

Het door Rusland gewraakte EK-shirt van Oekraïne

Ook een andere opponent van Nederland op het EK won in de laatste wedstrijd voor het toernooi overtuigend. Noord-Macedonië wist vrijdag Kazachstan met 4-0 te verslaan.

Oostenrijk, de derde groepsgenoot, kwam in de laatste wedstrijd niet verder dan een gelijkspel (0-0) tegen Slowakije.

Ruime overwinning voor Duitsland

Duitsland kwam vanavond ook in actie en boekte een ruime overwinning. In Düsseldorf werd met 7-1 gewonnen van Letland. Voormalig eredivisiespeler Robin Gosens, die een Nederlandse vader heeft, maakte de openingstreffer voor Die Mannschaft.