Romelu Lukaku viert zijn 60ste treffer voor België, goed voor de 1-0 zege in het oefenduel met Kroatië.
NOS VoetbalAangepast

Lukaku loodst Belgen langs Kroaten, Arnautovic biedt Oranje-opponent hoop

Een week voor het begin van het Europees kampioenschap is het zaak voor de deelnemers om nog een laatste keer te schaven aan de formatie en het liefst een beetje vertrouwen te tanken. Het Nederlands elftal deed dat in Enschede met een 3-0 zege op Georgië, maar er werd nog meer vriendschappelijk gevoetbald.

Het mooiste affiche van de avond was ongetwijfeld de confrontatie tussen de nummers twee en drie van het afgelopen WK. De nummer twee van toen, Kroatië, is echter al geruime tijd op zoek naar de juiste vorm en tegenstander België blaakt als nummer een van de FIFA-ranglijst van het zelfvertrouwen.

Dat verschil kwam in Brussel tot uiting, al waren het de Kroaten die beter aan de wedstrijd begonnen. Een moment van pure klasse van de Belgische spits Romelu Lukaku draaide het spelbeeld compleet om.

Lukaku laat klasse zien

De topscorer van Internazionale draaide met drie verdedigers in de buurt om zijn as en krulde de baal prachtig tegen de lat. De rebound werd vervolgens door Yannick Carrasco ook op de lat gekopt.

Even later was het wel raak. Na een scrimmage voor het doel belandde de bal bij Lukaku die met een volley van dichtbij de 1-0 liet aantekenen. Het was al de 60ste treffer in dienst van de Rode Duivels voor de bijna 28-jarige spits.

Lukaku laat klasse zien tegen Kroaten met 60ste interlandgoal

Kroatië, waar Luka Modric af en toe zijn klasse liet zien, kwam ondanks verzorgd spel amper tot kansen. Pas in de slotfase, toen Eden Hazard bij de Belgen zijn rentree had gemaakt, kregen de Kroaten via Brekalo de grootste kans. Doelman Thibaut Courtois hield zijn doel echter schoon.

Kort daarvoor had Lukaku zijn tweede van de wedstrijd moeten maken, maar de Kroatische doelman Livakovic wist hem met twee knappe reflexen van zijn 61ste interlandtreffer te houden.

Voor België begint het EK zaterdag in Sint-Petersburg tegen Rusland. Daarna volgen duels met Denemarken (17 juni) en Finland (21 juni). Kroatië, dat van de laatste dertien wedstrijden er zeven verloren, neemt het op tegen Engeland (13 juni), Tsjechië (18 juni) en Schotland (22 juni).

Rentree Arnautovic biedt Oostenrijkers hoop

Oostenrijk heeft nog wat huiswerk te doen voor het eerste EK-duel met Noord-Macedonië volgende week zondag. In het laatste oefenduel kwam de opponent van Oranje in de groepsfase van het EK niet verder dan 0-0 tegen een andere EK-ganger, Slowakije.

Toch hadden de Oostenrijkse fans iets om voor te juichen. Na een uur maakte Marko Arnautovic namelijk zijn rentree bij de Oostenrijkers en in het restant van de wedstrijd drukte hij ook nadrukkelijk zijn stempel.

Oostenrijk doelpuntloos gelijk tegen Slowakije in uitzwaaiwedstrijd

In de voorzichtige eerste helft in Wenen hadden de Oostenrijkers de bovenhand, al waren de Slowaken na een minuut of twintig het dichtste bij een treffer. Juraj Kucka probeerde het vanaf eigen helft, maar de bal vloog net langs de linkerpaal.

David Alaba, die Bayern München na dit seizoen zal verlaten, bleef na rust in de kleedkamer achter en meteen namen de Slowaken het initiatief. Na een uur veranderde dat toen Florian Grillitsch een afgeweken hoekschop meteen op de slof nam en de Slowaakse doelman Martin Dubravka tot een knappe redding dwong.

Arnautovic maakt indruk

Even later bracht bondscoach Franco Foda onder luid applaus Arnautovic, die half mei geblesseerd raakte bij zijn Chinese club Shanghai Port, in het veld. De oud-speler van FC Twente liet zich meteen gelden. Na een fijne combinatie van de Oostenrijkers knalde hij de bal tegen de binnenkant van de paal.

Het was niet de enige kans voor Arnautovic, maar Dubravka - doelman van Newcastle United - was vandaag niet te passeren.

Van de laatste vijf interlands die Oostenrijk speelde, won het er maar een. Eind maart was het met 3-1 te sterk voor Faeröer in de WK-kwalificatiecampagne.

Oostenrijk begint het EK in Boekarest tegen Noord-Macedonië. Daarna speelt het in Amsterdam tegen Nederland (17 juni) en in Boekarest tegen Oekraïne (21 juni). Slowakije begint het EK op maandag 14 juni in Sint-Petersburg tegen Polen. Daarna speelt het in groep E nog tegen Zweden en Spanje.

Boegeroep fans overschaduwt oefenzege Engeland

Engeland boekte in Middlesbrough een krappe oefenzege op Roemenië: 1-0. In een niet al te boeiende wedstrijd, waarin bondscoach Gareth Southgate opnieuw speeltijd gaf aan spelers die hij al heeft laten afvallen voor de definitieve EK-selectie, brachten twee strafschoppen de beslissing.

Marcus Rashford viert zijn treffer tegen Roemenië met Jordan Henderson.

Marcus Rashford, die voor het eerst de aanvoerdersband droeg bij de Engelsen, mocht na ruim een uur aanleggen na een overtreding op de uitblinkende Jack Grealish en maakte geen fout. De inzet van Jordan Henderson zo'n tien minuten voor tijd werd echter gekeerd door doelman Florin Nita.

Na afloop ging het echter vooral weer over een groep supporters die zich, net als in het oefenduel met Oostenrijk eerder in de week, lieten horen toen de speler voor het duel door de knieën gingen.

De uiting tegen racisme, die al ruim een jaar gebruikelijk is voor ieder duel in de Premier League, was voor sommige fans aanleiding voor boegeroep.

Jack Grealish en Kalvin Phillips hebben hun bedenkingen bij het boegeroep van sommige Engelse fans.

Voor Engeland begint het EK zondag 13 juni met de kraker tegen Kroatië. Daarna volgt de Britse krachtmeting met Schotland (18 juni). In het laatste groepsduel (22 juni) is Tsjechië de tegenstander.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl