NOS NieuwsAangepast

Eerste kiesdebat VS vol onbekenden

De campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2012 is gisteravond officieel van start gegaan met het eerste debat voor de Republikeinse kandidaten. Vijf kanshebbers namen deel aan het debat in Greenville, South Carolina, dat live werd uitgezonden op de tv-zender Fox News.

Hoewel dit het eerste debat was van dit politieke seizoen, werd het algemeen gezien als een valse start, omdat veel van de echte kanshebbers weigerden mee te doen. Zelfs de belangrijkste Republikein in het land, John Boehner, gaf de voorkeur aan een avondje uit en zei het resultaat van het debat "morgen wel te lezen".

Al eerder was een gepland debat van de Republikeinen uitgesteld, omdat er te weinig serieuze kandidaten wilden meedoen. Ook dit keer had bijvoorbeeld Mitt Romney bedankt, omdat hij het nog te vroeg vond om te debateren.

Sarah Palin, Mike Huckabee, Donald Trump en Newt Gingrich hebben nog niet eens officieel aangekondigd kandidaat te zijn en waren dus ook afwezig.

Tweede rang

In plaats daarvan kregen potentiële kiezers in Greenville een podium te zien met door de bank genomen tweederangs kandidaten: de conservatieve oud-senator Rick Santorum, oud-gouverneur Gary Johnson, libertarisch Congreslid Ron Paul en Herman Cain, ooit bestuurder bij een pizzabedrijf. De enige deelnemer die volgens experts wel een kans maakt, was Tim Pawlenty, oud-gouverneur van de staat Minnesota.

De Republikeinen richtten hun pijlen in dit debat nauwelijks op elkaar, maar vooral op president Obama. Ze vielen hem aan op de slechte staat van de economie, zijn hervorming van de gezondheidszorg en buitenlandbeleid. "Bij elk onderwerp dat tijdens zijn presidentschap op tafel kwam, heeft hij strategische fouten gemaakt", meende Pawlenty.

Bin Laden

De kandidaten lieten ook hun licht schijnen over wat de dood van Bin Laden voor de strijd tegen terrorisme betekent. Volgens Paul moet de VS eens goed kijken naar de troepenmacht in Afghanistan en de steun aan Pakistan. "Het is nu een perfect moment om dat eens te herwaarderen en onze troepen terug te trekken uit Afghanistan." Het leverde hem een luid applaus op.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn pas over anderhalf jaar, op 6 november 2012. President Obama heeft zich begin vorige maand kandidaatgesteld voor zijn Democratische partij. Wie de Republikeinse uitdager wordt, moet medio volgend jaar bekend zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl