Richie Porte heeft de 73ste editie van het Critérium du Dauphiné gewonnen. De Australiër van Ineos wist zijn gele trui in de zware slotrit van de Franse rittenkoers met succes te verdedigen.

Porte wint Criterium du Dauphiné, opnieuw sterk staaltje van Padoen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De ritzege in de bergetappe over de loodzware Joux Plane ging naar Mark Padoen, die zaterdag ook al de bergrit naar La Plagne wist te winnen.

Wilco Kelderman kwam samen met Porte over de streep. Daardoor wist hij zijn vierde plaats in het klassement te handhaven, achter Aleksej Loetsenko (Astana) en Geraint Thomas (Ineos).

Bekijk in onderstaande tweet de beelden van de laatste kilometer.

De verschillen in het klassement waren klein voor de start van de slotetappe. Porte veroverde in de zevende rit de leiderstrui en begon met een voorsprong van 17 seconden op Loetsenko (Astana), 29 seconden op zijn ploeggenoot Thomas en 33 seconden op Kelderman (Bora-hansgrohe) aan de laatste etappe: een zware bergrit van La Léchère-Les-Bains naar Les Gets.

Onderweg moesten de renners zes gecategoriseerde beklimmingen over, waaronder de Colombière (11,7 kilometer, 5,8% gemiddeld) en de Joux Plane (11,6 kilometer, 8,5% gemiddeld).

Vooral die laatste klim werd gevreesd; klassementsleider Porte noemde hem zaterdag nog "een nachtmerrie van een beklimming".

Opnieuw knap staaltje van Padoen

Achttien renners reden al vroeg in de etappe weg om met een voorsprong aan de zware Joux Plane te kunnen beginnen. Onder hen was ook de verrassende ritwinnaar van zaterdag, Padoen.

De Oekraïner van Bahrain-Victorious, die een dag eerder de rit won door uit de groep met favorieten te demarreren, reed dit keer aan de voet van de klim weg bij zijn medevluchters.

Mark Padoen alleen op kop AFP

Padoen kwam met een voorsprong van ruim 3 minuten boven op de top, maar de daalkunsten van de 24-jarige Oekraïner bleken minder indrukwekkend dan zijn klimcapaciteiten. Toch kwam hij met ruim twee minuten voorsprong aan in finishdorp Les Gets, waardoor hij al ruim voor de streep kon juichen.

Kruijswijk laat zich zien

Steven Kruijswijk moest zaterdag de groep met favorieten in de zware slotfase laten gaan, maar op de Joux Plane had de kopman van Jumbo-Visma op het eerste gezicht betere benen.

Na een paar kilometer op de steile klim reed hij weg uit de favorietengroep, waarna hij de ene na de andere vroege vluchter bijhaalde. Kruijswijk kwam echter niet dichter in de buurt van de ontketende Padoen en voor de top werd de Nederlandse klassementsrenner ook weer bijgehaald door de groep met geletruidrager Porte. Kort daarna moest Kruijswijk de groep ook laten gaan.

In het klassement eindigde hij als vijftiende, op 3.29 van Porte.

Steven Kruijswijk valt aan op de Joux Plane NOS

In de afdaling van de Joux Plane was het nog wel even billenknijpen voor Porte. Hij moest een klein gaatje laten na een aanval van Loetsenko en even later ging zijn ploeggenoot Thomas ook nog onderuit in een bocht. De Brit wist daarna wel weer de aansluiting te vinden.

In de laatste kilometers probeerden meerdere renners uit de toptien nog weg te rijden uit de groep met favorieten, onder wie Loetsenko, Kelderman en Jack Haig. Maar zij werden nooit echt gevaarlijk voor het klassement van Porte.

"Ik heb dit altijd een mooie wedstrijd gevonden", reageerde Porte blij na zijn zege. "Dat ik hem nu eindelijk een keer win, op 36-jarige leeftijd, is een heel mooi moment."

In 2013 en 2017 eindigde Porte als tweede in het eindklassement van de Dauphiné. De Franse rittenkoers is voor veel renners een belangrijke wedstrijd in aanloop naar de Tour de France.

Jakobsen stapt af

Fabio Jakobsen maakte deze week zijn debuut in een WorldTour-koers na zijn zware val, maar hij haalde de eindstreep niet. De sprinter gooide op de derde col (Col des Aravis) de handdoek in de ring.

Uitslag van de achtste etappe in het Critérium du Dauphiné

STER reclame