Drie keer wereldbekergoud voor Oranje-roeisters in Italië

De Nederlandse roeisters hebben bij het derde wereldbekertoernooi van het seizoen drie gouden medailles veroverd. De Nederlandse vier-zonder-stuurvrouw, de dubbeltwee en de lichte dubbeltwee imponeerden in Italië.

De vier-zonder, bestaande uit Elisabeth Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester, had op de finish twee bootlengten voorsprong op de concurrentie. Het kwartet won zilver bij de WK van 2019 en veroverde in april zijn derde Europese titel op rij. Eind vorige maand was er ook al wereldbekergoud in Luzern.

De Roemeense boot (EK-zilver en WK-brons in 2019) en de Ierse vier (EK-brons in 2020 en -zilver in 2021) ontbraken dit weekend in Sabaudia, maar Denemarken en Polen waren er wel en werden op grote achterstand geroeid.

Succes dubbeltwee en lichte dubbeltwee

Ook Lisa Scheenaard en Roos de Jong boekten succes. Zij veroverden de gouden medaille in de dubbeltwee, net als Marieke Keijser en Ilse Paulis in de lichte dubbeltwee.

Scheenaard en De Jong, die zich ook hebben geplaatst voor de Olympische Spelen, waren in Italië een klasse apart. Het Duitse duo Thiele/Menzel moest bijna drie seconden toegeven en eindigde als tweede.

De Jong en Scheenaard wonnen bij de WK van 2019 brons en bij de EK van 2020 zilver.

De Jong (l) en Scheenaard (r) in actie tijdens de wereldbeker in Luzern

Dit jaar eindigden ze bij de EK als vierde en bij de wereldbekerwedstrijden in Luzern als tweede. Die laatste wedstrijden werden met overmacht gewonnen door de Roemeensen, Nicoleta-Ancuta Bodnar en Simona Geanina Radis. Dat topduo ontbrak in Sabaudia en daarvan profiteerden De Jong en Scheenaard optimaal.

Oppermachtig, maar niet de dubbelvier

Keijser en Paulis (Europees kampioen in 2018 en 2020 en dit jaar derde) leidden in hun race van start tot finish en klopten onder anderen Europees kampioen Italië. Dat deden ze in een wereldbesttijd van 6.43,79.

De Nederlandse vrouwendubbelvier stelde weer teleur. De nummer twee van de WK van 2019 prolongeerde in april de Europese titel, maar werd vervolgens bij de WB-wedstrijden van Luzern laatste en eindigde ditmaal op de vierde plaats.

Halverwege de finale over twee kilometer leek er geen vuiltje aan de lucht voor Laila Youssifou, Inge Janssen, Nicole Beukers en Olivia van Rooijen: ze voerden het veld aan met ruime voorsprong op het Duitse kwartet, dat bij de EK brons won.

Nederland had echter geen antwoord op een versnelling van Duitsland, zakte langzaam weg en werd in de slotmeters zelfs nog gepasseerd door Italië en Polen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl