Een Afghaanse veiligheidsfunctionaris zoekt naar mijnen en maakt ze onklaar EPA

Zeker elf burgers, onder wie kinderen, zijn in het noorden van Afghanistan om het leven gekomen doordat een landmijn ontplofte. De wagen waarin ze zaten, reed over de mijn, zeggen de regionale autoriteiten van de provincie Badghis.

De verantwoordelijkheid is niet opgeëist, maar de autoriteiten beschuldigen de Taliban van het plaatsen van de landmijn. De Taliban ontkennen iedere betrokkenheid. Een woordvoerder benadrukt op Twitter dat de islamitische groepering zich juist inzet voor vrede.

De Taliban en de Afghaanse regering overleggen al maanden over een vredesakkoord, maar lijken nauwelijks vooruitgang te boeken. Onderhandelingsteams zitten vandaag weer om de tafel in Qatar. De Taliban hebben de veiligheid van Afghaanse diplomaten verzekerd, maar functionarissen zien de aanslag in Badghis als bewijs van het tegendeel.

Burgerslachtoffers

Terwijl de gesprekken voortduren, dreigt het geweld alleen maar verder op te laaien. Meestal hebben de aanslagen een overheidsdoel als doelwit, waarbij grote aantallen burgerslachtoffers voor lief worden genomen.

Volgens de VN zijn in de eerste drie maanden van dit jaar bijna 1800 Afghaanse burgers gedood of verwond tijdens gevechten tussen regeringstroepen en de Taliban.

STER reclame