Na China laten ook de honkballers van Taiwan het olympisch kwalificatietoernooi aan zich voorbij gaan. De nummer vier van de wereld heeft in eigen land te veel last van het stijgende aantal coronabesmettingen.

Chih-Wei Hu in actie voor de nationale ploeg van Taiwan ANP

Vorige maand zag de wereld er nog heel anders uit voor Taiwan. Het Aziatische land zou het OKT - waar het laatste olympische ticket te verdienen valt - organiseren en behoorde tot de favorieten. De coronasituatie verslechterde echter en de Taiwanese profcompetitie stelde zijn spelers niet meer beschikbaar.

De World Baseball Softball Confederation (WBSC) verhuisde het toernooi vervolgens naar Mexico. Taiwan zou deelnemen met alternatieve (niet prof) spelers. Die groep mocht echter nergens trainen, waardoor nu is besloten om af te zien van deelname.

"We kunnen concluderen dat deze pandemie ons uiteindelijk een fatale klap heeft gegeven en een einde heeft gemaakt aan onze olympische droom", stellen de Taiwanezen.

Twee deelnemers

Het OKT wordt gehouden van 22 tot en met 26 juni en zal nog maar tussen vier teams gaan. Het Nederlands Koninkrijksteam en Australië zijn al zeker, daarbij komen nog de nummers twee en drie van het Amerikaanse kwalificatietoernooi, dat op dit moment aan de gang is.

Het is voor de Nederlandse honkballers, gecoacht door Hensley Meulens, de laatste kans om de Spelen in Tokio te halen. Alleen de winnaar van het OKT reist af naar Japan.

Verslaggever Jan-Kees van der Kun ging langs afgelopen zondag langs in Rotterdam om te zien hoe de Nederlandse honkballers ervoor staan.

De Internationales bereiden zich in de zon en met publiek voor op het OKT

STER reclame