Reuters
NOS NieuwsAangepast

Farmaceut Organon uit Oss op de beurs in New York

Het van oorsprong Nederlandse bedrijf Organon heeft sinds vanmiddag een notering aan de beurs van New York. Met een verlies van zo'n 6 procent verloopt de handel in het aandeel het eerste uur niet succesvol, maar het bedrijf is wel meteen opgenomen in de S&P500, de beursindex met de vijfhonderd grootste beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten.

Het betekent dat Organon uit de as is herrezen. Het bedrijf werd bijna honderd jaar geleden opgericht en had een grote vestiging in Oss. Jarenlang haalde het insuline, een medicijn tegen suikerziekte, uit de organen van varkens. Later werd het vooral bekend door de anticonceptiepil en zwangerschapstesten.

Tot 2007 was de medicijnmaker onderdeel van het chemieconcern AkzoNobel. In dat jaar werd Organon verkocht aan de Amerikaanse multinational Schering-Plough, die inmiddels MSD heet. Niet lang daarna maakte dat bedrijf bekend een groot deel van de locatie in Oss te sluiten en duizenden medewerkers te willen ontslaan. Dit leidde tot protesten in de stad.

ANP
Veel werknemers van Organon woonden ook in Oss

Vorig jaar maakte MSD bekend een nieuw zelfstandig beursgenoteerd bedrijf op te richten en daarvoor een oude naam te gebruiken: Organon & Co. Volgens MSD gaat het om een sterk merk en voelt zo'n 20 procent van de medewerkers in het zuiden van Nederland zich nog altijd sterk verbonden met deze naam.

Het bedrijf wil zich vooral richten op de productie van medicijnen voor vrouwen. "Organon is niet alleen als vertrouwde naam en bedrijf terug in de wereld", zegt Petra Willems, directeur van Organon Benelux. "Wij doen vandaag ook een belofte aan vrouwen wereldwijd om ons te focussen op vrouwengezondheid." Het kan volgens Willems gaan om allerlei ziektebeelden zijn waardoor vrouwen specifiek geraakt worden, zoals botontkalking en borstkanker.

Naar verwachting gaan er ruim 10.000 mensen werken, waarvan 1200 tot 1600 in Nederland. En op de vestiging in Oss komt in plaats van 'MSD' dus weer 'Organon' op de gevel te hangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl