NOS Nieuws

Wekdienst 3/6: Kamerdebat over versoepelingen • Halve finale voor Jong Oranje

Goedemorgen! In de Tweede Kamer wordt gedebatteerd over de aanstaande versoepelingen van de coronaregels. En Jong Oranje speelt tegen Jong Duitsland in de halve finale van het EK onder 21.

In de vroege ochtend is het koel bij minima van 13 tot 17 graden. Vanmiddag voelt het met weinig wind benauwd aan, dan is het 23 graden in het westen tot 26 in het oosten van het land. De zon komt regelmatig tussen de wolken door. In de loop van de dag ontstaan vooral in het oosten van het land buien mogelijk met onweer, lokaal hagel en veel regen in korte tijd.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het kabinet kondigde eind vorige week aan de versoepelingen te versnellen. De Tweede Kamer gaat daarover vandaag in debat. In het debat komt ook onder meer de kwestie rond Sywert van Lienden aan de orde.
  • Farmaceut Organon is officieel terug in Oss. Het bedrijf waar onder meer de anticonceptiepil werd gemaakt is een begrip in de regio. Het ging op in een groot Amerikaans bedrijf, maar nu is de oorspronkelijke naam terug. De Brabantse vestiging gaat zich vooral richten op de productie van medicijnen voor vrouwen.
  • In het Noord-Hollandse Nieuwe Niedorp wordt een vliegtuig geborgen van de Britse luchtmacht, de Royal Air Force. Het toestel stortte daar in juni 1941 tijdens de Tweede Wereldoorlog neer.
  • Op het EK onder 21 staan Jong Oranje en Jong Duitsland tegenover elkaar. Inzet is een plaats in de finale. Het duel begint om 21.00 uur in het Hongaarse Székesfehérvár en is te zien op NPO 3, NOS.nl en in de NOS-app.

Wat heb je gemist?

Aanklagers in de Amerikaanse staat Minnesota willen dat oud-politieagent Derek Chauvin dertig jaar celstraf krijgt vanwege het doden van George Floyd. Chauvin werd eind april op alle aanklachten schuldig bevonden en hoort op 25 juni welke straf hij krijgt. Volgens het Openbaar Ministerie hebben zijn daden "het geweten van het land geschokt".

Chauvins advocaten willen juist dat hij alleen een voorwaardelijke straf krijgt. Volgens hen was de toenmalige agent onbewust van het feit dat hij een misdaad beging en was hij slechts bezig met het uitvoeren van zijn wettige taak.

Derek Chauvin in de rechtszaal

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Vissers uit het door oorlog geteisterde Jemen troffen aan de kust van de Golf van Aden het karkas van een potvis aan. Het stinkende goedje dat daarin zat, bleek ruim 1.2 miljoen euro waard. "Als je een walvis vindt met daarin ambergrijs, dan vind je een schat", zegt een van de vissers blij.

Hij voegde eraan toe dat het spul "niet bepaald lekker" ruikt:

Vissers in een klap rijk na vondst amber

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl