Juliet Lohuis is goed voor 17 punten in de wedstrijd tegen Servië

Oranje-volleybalsters verrassen wereldkampioen Servië in Nations League

De Nederlandse volleybalsters hebben in de Nations League de wedstrijd tegen regerend wereldkampioen Servië gewonnen. In het Italiaanse Rimini was de jonge ploeg van Oranje met 3-1 (25-22, 25-16, 18-25, 25-21) te sterk voor de Servische opponent, die zich in tegenstelling tot Oranje wel heeft geplaatst voor de Olympische Spelen.

Aan de hand van de 22-jarige Nika Daalderop, die in totaal 20 punten scoorde, haalde Nederland ondanks een wisselvallig begin de eerste set binnen.

In de tweede set speelde Nederland overtuigender, al bleven fouten op de loer liggen. Servië, dat net als Nederland drie van de vijf duels in de Nations League had gewonnen, had veel moeite om door het sterke blok van Oranje met Juliet Lohuis te breken.

In de derde set lukte er meer bij de wereldkampioen terwijl de Nederlandse ploeg meer fouten maakte en weinig varieerde in de aanval. In het vervolg herpakte Oranje zich echter weer, waardoor de ploeg de vierde zege in de Nations League kon vieren.

Rentree Plak

Nederland speelt met een jonge ploeg in Rimini. Onder anderen de ervaren Robin de Kruijf, Laura Dijkema, Maret Grothues en Yvon Beliën zijn er niet bij. Daar staat tegenover dat Celeste Plak haar rentree maakte nadat ze bijna een jaar geleden even afstand had genomen van het volleybal.

Bondscoach Avital Selinger gaf Celeste Plak speelminuten

Plak kwam de eerste wedstrijden in de Nations League nog niet in actie. Tegen Servië mocht de diagonaalspeelster haar eerste minuten maken tijdens een paar invalbeurten.

Drie wedstrijden per week, vijf weken lang

Vanwege de coronapandemie verblijven de volleybalsters voor de Nations League vijf weken in een bubbel in het Italiaanse Rimini. Ieder land speelt 15 wedstrijden; drie per week, vijf weken lang. Maandag boekte Oranje tegen Thailand de derde zege van het toernooi. Dinsdag verloor de ploeg van titelhouder Amerika.

De beste vier van de zestien deelnemers plaatsen zich voor de halve finales. Nederland staat na zes wedstrijden vierde. Zondag speelt de ploeg de volgende wedstrijd, tegen Japan.