NOS Nieuws

Grootste marineschip van Iran zinkt in Golf van Oman na brand

Het grootste schip van de Iraanse marine is vannacht gezonken in de Golf van Oman, nadat er aan boord brand was uitgebroken. Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak van de brand is, melden Iraanse media. Er zijn geen gewonden gevallen.

Het lukte niet het vuur op het schip onder controle te krijgen. De Kharg, genoemd naar het eiland in de Perzische Golf waar Iran de meeste olie oppompt, zonk in de buurt van de haven van Jask. Het schip was ruim 200 meter lang en werd onder meer gebruikt voor trainingen en om andere schepen te bevoorraden.

Op sociale media gaan foto's rond waarop te zien is hoe zeelieden met zwemvesten aan het brandende schip verlaten, meldt persbureau AP. Ook worden foto's en video's gedeeld van het brandende schip waar dikke grijze en zwarte rookwolken vanaf komen.

De Iraanse autoriteiten zwijgen over de oorzaak van de brand. De afgelopen jaren werden verschillende schepen in de Golf van Oman getroffen door explosies. De Amerikaanse marine beschuldigde Iran van aanvallen op hun vloot, terwijl Teheran juist beweerde dat de Amerikanen Iraanse schepen beschoten.

Vorig jaar vuurde een Iraans marinefregat een raket af op een eigen schip, ook in de buurt van de haven van de Iraanse stad Jask. Volgens het Iraanse leger vielen daarbij negentien doden en vijftien gewonden.

Het ging daarbij om een bevoorradingsschip, waarmee doelen werden uitgezet voor een marine-oefening. Het schip zou zich nog "te dicht bij het doel" hebben bevonden, meldde een staatszender toen op tv.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl