Amerikaanse president Joe Biden in het Greenwood Cultural Center in Tulsa
NOS Nieuws

Biden herdenkt massamoord Tulsa: 'Gruwelijk onrecht dat niet begraven kan worden'

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in Oklahoma de Tulsa race massacre herdacht. Bij de massamoord werden honderd jaar geleden zo'n 300 zwarte mannen, vrouwen en kinderen om het leven gebracht door een witte menigte. De golf van geweld die begon op 31 mei 1921 en na bijna een volledige dag eindigde op 1 juni was een van de gewelddadigste uitbraken van rassengeweld in de VS.

Biden was de eerste zittende Amerikaanse president die voor de herdenking de wijk Greenwood bezocht, waar het raciale geweld plaatsvond. Greenwood was honderd jaar geleden een florerende Afro-Amerikaanse wijk.

Biden sprak in Tulsa met drie mensen die de massamoord hadden overleefd. "Het was een bloedbad", zei hij tegen Viola Fletcher, Hughes Van Ellis en Lessie Benningfield, overlevenden van 101 tot 107 jaar oud. "Er is onrecht dat zo gruwelijk is, zo verschrikkelijk, dat het niet begraven kan worden, hoezeer je het ook probeert."

Volgens Biden is de massamoord te lang onbesproken gebleven:

Biden bij herdenking massamoord Tulsa: 'Alleen de waarheid kan heling brengen'

"De hel brak los", zei Biden, die In zijn toespraak de moed prees van overlevenden en nabestaanden om de traumatische verhalen te vertellen.

De president toonde begrip voor de pijn bij de vele families voor wie gerechtigheid is uitgebleven. Ook ging Biden in op de rol van de racistische Ku Klux Klan, waarmee witte politici en functionarissen hun haat tegen zwarten verspreidden.

Biden refereerde in zijn speech ook aan de huidige tijd. Hij sprak over de discriminatie op de huizenmarkt in de VS, die hij "agressief" wil aanpakken, net als de inkomenskloof waar mensen van kleur mee kampen. Het Witte Huis presenteerde dinsdag een serie maatregelen die daar verandering in moet brengen.

Dat Biden als eerste zittende president Greenwood bezocht, onderstreepte volgens VS-correspondent Ryan Hermelijn het belang van de herdenking, zo zei hij eerder vandaag.

"Biden erkent hiermee het grote leed dat de zwarte bewoners van Tulsa is aangedaan. Hij zegt: dit is niet alleen iets van vroeger. Hij verbindt het bloedbad van een eeuw geleden met het Amerika van nu en zegt dat het institutionele racisme nog steeds aanwezig is en uit de Amerikaanse samenleving moet worden verbannen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl