ANP

Baal je ervan dat jouw vaccinatieafspraak niet in de buurt is en je nog redelijk lang erop moet wachten? Het systeem om een vaccinatieafspraak in te plannen van de GGD GHOR is op piekmomenten zo druk dat veel mensen dan geen afspraak kunnen maken in de eigen woonplaats. Door te bellen kan een afspraak vaak eerder en dichterbij worden ingepland.

Maar ook online kan dat. "Als je op een rustig moment de afspraak maakt", zegt een woordvoerder van de GGD.

"Online kan ik pas op 18 juni een afspraak maken ver weg, via de telefoon op 8 juni in de Jaarbeurs", is te lezen op sociale media. Meerdere mensen delen daar hun ongenoegen over hoelang ze zouden moeten reizen voor een prik tegen het coronavirus.

Volgens een woordvoerder van de GGD is de locatie en het tijdstip van de vaccinatieafspraak afhankelijk van de drukte. "Op het moment dat mensen een uitnodiging krijgen, zitten er duizenden mensen tegelijk in het online afsprakensysteem. Deze mensen krijgen allemaal drie opties per afspraak aangeboden."

Die opties worden tijdelijk gereserveerd voor die persoon, waardoor een andere persoon die op dezelfde plek en tijd zou willen plannen dan naast het net vist. "Maar als je na een tijdje weer opnieuw het systeem opent, krijg je die opties misschien wel weer", legt de woordvoerder uit.

'Hoe dan ook binnen drie weken aan de beurt'

Met bellen krijg je wel meteen alle opties aangeboden, daarom gaat dat vaak wel in één keer goed. Alleen wil de GGD voorkomen dat iedereen telefonisch een afspraak maakt, omdat dan in het callcenter weer drukte ontstaat. "Daarnaast gaat online een afspraak maken veel sneller."

Het komt erop neer dat alleen op de piekmomenten, tijdens kantooruren en rondom het verzenden van de vaccinatie-uitnodiging minder opties dichterbij beschikbaar zijn. Daaromheen zou volgens de GGD veel meer mogelijk zijn. "Daarom zeggen wij ook: plan je afspraak op een rustig moment in. Staat er geen fijne plek bij, probeer het dan een uur later nog een keer. Je komt hoe dan ook binnen drie weken aan de beurt."

STER reclame