Zeilboten van de waterscouts en roeiers voeren actie op het Merwedekanaal
NOS Nieuws

Utrechters protesteren met botenparade tegen komst bruggen

Een ongewoon beeld vanmiddag op het Merwedekanaal in het zuiden van Utrecht. Roei- en zeilboten zie je er vaak genoeg - zelfs de olympische roeiers trainen op het kanaal - maar nooit zo veel tegelijk. Bovendien lagen vrachtschepen op verschillende plekken dwars over het kanaal.

Het was een protest van wijkbewoners, waterscouts en roeiverenigingen tegen de komst van zes nieuwe fiets- en loopbruggen over het Merwedekanaal. Die zijn volgens de gemeente nodig omdat er op de westoever van het kanaal 6000 woningen bij komen. Zonder nieuwe bruggen wordt het fietsverkeer een chaos, vreest de gemeente.

Volgens omwonenden en gebruikers van het kanaal komen er onnodig veel bruggen en zijn ze bovendien op ongelukkige locaties gepland, waardoor bijvoorbeeld kinderspeelplaatsen worden doorkruist. De watersporters vrezen slechter zicht op het kanaal door de bruggen.

Voor de protestactie gingen roeiers en zeilers massaal het water op. De dwarsliggende vrachtschepen markeerden de plekken waar de bruggen gepland zijn.

Dwarsliggende vrachtschepen laten zien waar de bruggen gepland zijn

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl