Nederlanders overspoelen Sziget Festival

Aan het begin van het festivalseizoen, verwacht het Hongaarse Sziget festival nu al dat ze dit jaar letterlijk overspoeld gaan worden door Nederlandse bezoekers. De voorverkoop vertoont een "drastical number of Dutch visitors" zegt Andras Berto van het Sziget Festival. "But in a positive sense" benadrukt hij.

Omdat de meeste Hongaarse bezoekers dagkaarten kopen en Nederlanders een hele week op het party-eiland zullen verblijven, is de verwachting dat er dagelijks een nagenoeg gelijke hoeveelheid Nederlanders als Hongaren aanwezig zullen zijn op het Óbuda-eiland in de Donau, ten noorden van de Hongaarse hoofdstad. Het Sziget Festival is van 10 tot en met 15 augustus, een kaart voor de hele week inclusief camping kost 200 euro. Ter vergelijking: Lowlands (3 dagen) kost 165 euro.

Sziget Day 0

In enkele jaren tijd is Sziget zeer populair geworden onder Nederlandse festivalgangers. In 2004 waren er 160, in 2008 4000 en vorig jaar 10.000. Voor de aankomende editie wordt verwacht dat er tussen 12.000 en 15.000 Nederlanders naar Boedapest zullen afreizen. Op dit moment, ruim drie maanden voor het inmiddels beruchte Sziget Day 0, zijn er al ruim 9.000 weekkaarten aan Nederlanders verkocht.

Andras Berto, verantwoordelijk voor de foreign communications, verklaart de populariteit in Nederland met ons 'internationale karakter' en 'interesse in andere kunstuitingen'. Elroy Thümmler van Ostfest, de promotor van onder andere het Sziget Festival in Nederland, België, Duitsland en Scandinavië, kan dit beamen: "Nederlanders zijn avontuurlijk en houden van diversiteit. Sziget is eigenlijk Oerol, Lowlands, Dynamo en Mysteryland tegelijk. Daar waar Duitsers misschien liever een festival hebben dat geheel gericht is op 1 discipline, bijvoorbeeld hardrock, waarderen de Nederlanders juist de verschillende muziek, podia en mensen."

Festivalvakantie

Bij een multidisciplinair festival als Sziget is de vergelijking met Lowlands makkelijk gelegd. Toch ziet Thümmler niet een direct verband tussen de stijgende kaartverkoop van Sziget en de steeds snellere uitverkoop van Lowlands. "Er zijn overeenkomsten, maar ook voordat Lowlands was uitverkocht ging de verkoop voor Sziget hard. De Nederlander heeft gewoon het concept festivalvakantie ontdekt."

Het Sziget festival, dat in 1993 haar primeur had, was oorspronkelijk bedoeld als gettogether voor Hongaarse jongeren om lokale, nationale bands live te kunnen zien en horen. In 19 jaar tijd is Sziget uitgegroeid tot een internationaal festival, met zestig podia, artiesten van over de hele wereld (met dit jaar onder andere Go Back To The Zoo uit Nederland en Triggerfinger uit België) en naast Hongaarse bezoekers een grote hoeveelheid festivaltoeristen. Niet alleen uit Nederland, maar onder andere ook uit Frankrijk, Duitsland, Groot-Britannië en Italië.

Door Anouk

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl