ANP

KLM en de vakbonden hebben afgesproken dat er geen gedwongen ontslagen meer vallen bij het cabinepersoneel. Dat is niet meer nodig omdat de luchtvaartmaatschappij de laatste weken het aantal boekingen ziet toenemen.

Het besluit levert baanbehoud op voor ongeveer 700 mensen. De afspraak is bekendgemaakt door de bonden FNV Cabine en de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC).

Er is sinds de bijna volledige terugval van het aantal reizigers vanwege de coronacrisis veel gesneden in het personeelsbestand bij Air France-KLM. Ongeveer een kwart van het cabinepersoneel moest weg. Dat werd vooral bereikt door detachering van personeel bij andere afdelingen, een vrijwillige vertrekregeling en het niet verlengen van jaarcontracten.

Grote opluchting

Nieuwe ontslagen zijn nu dus van de baan door de positieve vooruitzichten voor de luchtvaartsector. Steeds meer mensen krijgen een coronavaccinatie en alhoewel de toekomst onvoorspelbaar is, kan volgens de bonden voorzichtig gedacht worden aan herstel.

De VNC spreekt van "grote opluchting, na de lange, spannende en stressvolle periode over baanbehoud". FNV Cabine ziet "licht aan het eind van de tunnel" en stelt dat KLM'ers die bij de laatste ontslagronde wel weg moesten "als eerste aan de beurt zijn als we weer mensen nodig hebben".

'Hoop voor de toekomst'

Ook luchtvaartmaatschappij KLM spreekt volgens het ANP van goed nieuws. "Samen met de bonden is het gelukt om gedwongen ontslagen te vermijden. We zien de eerste tekenen van herstel en dat geeft hoop voor de toekomst van ons bedrijf", schrijft het bedrijf in een verklaring aan het personeel.

Het kan wel zijn dat cabinemedewerkers van KLM, al dan niet tijdelijk, aan de slag moeten bij dochterbedrijven KLM Cityhopper of Transavia. Vakbond VNC zegt dat er in deze crisistijd echter "keuzes" gemaakt moeten worden. "Daarbij staat 'iedereen aan boord houden bij KLM' met stip op 1. Baanbehoud binnen het korps heeft daarmee de hoogste prioriteit", meldt de bond.

STER reclame