Afgelopen weken is defensiepersoneel opgeleid om mee te prikken NOS

Defensie gaat de GGD Gelderland-Midden helpen bij het vaccineren tegen covid-19. Vanaf maandag helpen in eerste instantie zestien militairen mee op vaccinatielocaties in Arnhem en Barneveld.

Het personeel krijgt twee taken. Een deel ontvangt bezoekers en stuurt hen door naar de juiste plek. De andere militairen gaan daadwerkelijk prikken.

Luchtmobiele Brigade

Sinds januari zijn duizend militairen beschikbaar voor zowel test- als vaccinatielocaties. Het is nu voor het eerst dat het leger opgeleide militairen inzet op een vaccinatielocatie.

Ook de manschappen van de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen kregen zo'n training. Normaal bevoorraden deze mensen de gevechtseenheden, maar nu leren ze dus om prikken in armen te zetten.

Zo zag dat er vandaag uit:

Even niet bevoorraden, maar prikken

Namens Defensie verzorgt majoor Carlo de trainingen. Hij vindt het geen probleem dat een deel van zijn leerlingen geen medische achtergrond heeft. "We hebben ze goed voorbereid. En ze mogen pas prikken als ze er 100 procent geschikt voor zijn."

De komende maanden ontvangt Nederland flink meer coronavaccins. Om zo snel mogelijk te kunnen vaccineren als er grote leveringen binnenkomen, heeft demissionair minister De Jonge aan de GGD's gevraagd om zich landelijk voor te bereiden op het zetten van maximaal 2 miljoen prikken per week in juni.

STER reclame