Alexandr Loekasjenko Reuters
Wit-Rusland

De Wit-Russische president en dictator Loekasjenko heeft voor het eerst gereageerd op de internationale afkeuring van de arrestatie van journalist en activist Roman Protasevitsj en zijn vriendin, afgelopen zondag.

Hij zei dat hij niet wist dat Protasevitsj aan boord was van het toestel dat vanwege een 'bommelding' naar Minsk werd omgeleid. Loekasjenko suggereerde dat hij, met de kennis dat Protasevitsj aan boord was, het vliegtuig ook zonder bommelding aan de grond had laten zetten.

Ook zei hij dat zijn land hard zal terugslaan als er sancties komen. Zo zou Wit-Rusland de controles aan de grens met EU-lidstaten kunnen verslappen. "We hielden migranten en drugs tegen. Dan kunnen jullie ze zelf vangen."

Rode lijnen

In een bijeenkomst met leden van het parlement en ambtenaren verdedigde Loekasjenko de gedwongen landing van het vliegtuig met Protasevitsj in Minsk en haalde hij uit naar tegenstanders van zijn regime, binnen en buiten Wit-Rusland.

"Zoals we hebben voorspeld, hebben kwaadwillenden van buiten en zelfs binnen ons land hun methoden om de staat aan te vallen veranderd. Ze zijn veel rode lijnen overgestoken en ook de grenzen van het gezonde verstand en morele grenzen", zei hij.

Volgens Loekasjenko hebben de autoriteiten de internationale regels gevolgd, nadat er een melding was binnengekomen dat het toestel een bom aan boord had. Hij zei dat westerse landen niet willen meedoen aan het onderzoek naar de gebeurtenissen.

Dit zegt Loekasjenko in het Wit-Russische parlement:

Loekasjenko wil 'hard terugslaan' als er sancties komen

De EU gaat ervan uit dat het om een nepmelding ging, bedoeld om Protasevitsj te arresteren. De Wit-Russische autoriteiten zouden hebben geweten dat Protasevitsj en zijn vriendin in het vliegtuig zaten dat over Wit-Rusland naar Litouwen vloog.

De 'bommelding' gaf de Wit-Russen de mogelijkheid om het toestel van Ryanair onder begeleiding van een MiG-straaljager naar Minsk te leiden, waar Protasevitsj en zijn vriendin van boord werden gehaald. Aan boord zouden ook agenten van een Wit-Russische geheime dienst zijn geweest.

Sancties

De EU is woedend over de Wit-Russische actie. Wit-Russische vliegtuigen zijn niet langer welkom in het luchtruim van de 27-lidstaten. Europese luchtvaartmaatschappijen is aangeraden om het Wit-Russische luchtruim te mijden.

De Europese luchtvaartorganisatie EASA sluit zich daarbij aan. "De omstandigheden waaronder deze actie plaatsvond roepen ernstige twijfels op over het respecteren van Wit-Rusland van de regels voor de internationale burgerluchtvaart."

De EU heeft nieuwe sancties aangekondigd om de Wit-Russische autoriteiten te straffen.

De EU en de VS eisen de vrijlating van Protasevitsj en zijn vriendin Sofia Sapega. Protasevitsj bekende op video, vermoedelijk onder dwang, dat hij dat hij demonstraties tegen Loekasjenko heeft georganiseerd.

Gisteren dook een gelijksoortige video op met Sapega. Snel sprekend en duidelijk niet op haar gemak, zegt ze dat ze voor het Telegram-kanaal van haar vriend werkte, waarop persoonlijke gegevens van Wit-Russische agenten werden geplaatst. Dat is in Wit-Rusland strafbaar.

STER reclame