Koen Laureij

In Nieuwegein is bij een halte een sneltram ontspoord door een botsing met een auto. Zes mensen zijn daarbij gewond geraakt. Vier van hen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de politie zijn de slachtoffers lichtgewond.

De halte Doorslag, de tram en de auto zijn beschadigd. De politie doet onderzoek. U-OV hoopt het tramverkeer ergens vanmiddag te hervatten.

Het is het derde ongeluk in korte tijd met een sneltram in de regio. Vorige maand ging het ook mis in Nieuwegein en in maart ontspoorde een tram op de Uithoflijn in Utrecht.

Bekijk hier de beelden. Tekst gaat verder onder de video.

Sneltram ontspoord in Nieuwegein na botsing met auto

RTV Utrecht sprak naar aanleiding van de ontsporing in Utrecht met railbouwkundig expert Michaël Steenbergen van de Technische Universiteit Delft. Hij zei toen dat de nieuwe lichtgewicht sneltrams die in Utrecht rijden, per definitie gemakkelijker zijdelings uit de rails gedrukt worden.

"We begrijpen heel goed dat mensen bezorgd zijn. Ook wij willen weten hoe het met dit voertuig zit en wat dat betekent voor de veiligheid", zegt een woordvoerder van de provincie Utrecht tegen de regionale omroep in reactie op het ongeluk van vanmorgen.

Volgens de woordvoerder is uit het onderzoek naar de ontsporing in maart in Utrecht niet gebleken dat de nieuwe sneltrams extra kwetsbaar zijn.

"Het rapport over de ontsporing op de Uithoflijn is net klaar en simulaties hebben uitgewezen dat ook andere type lagevloertrams zouden zijn ontspoord. Er is geen aanwijsbaar verband met de tram aangetoond. Dit is een uitgebreid onderzoek geweest voor deze locatie en voor dit incident."

Tram ook in andere steden

Hij sluit niet uit dat er ook na het incident van vandaag in Nieuwegein een simulatie wordt uitgevoerd. "Om opnieuw na te gaan wat andere trams hadden gedaan als ze met deze impact door een auto zouden zijn geraakt."

De woordvoerder verwacht dat er zal worden gekeken naar mogelijke andere ongelukken met deze soort tram. "Het is geen nieuwe tram. Hij rijdt al jaren in andere steden, maar we zullen ook in de historie teruggaan en kijken naar soortgelijke incidenten met deze Spaanse tram."

STER reclame