Exterieur van priklocatie sporthal De Slinger op Ameland ANP/bewerking NOS

Goedemorgen! Vanaf vandaag kunnen alle volwassenen onder de zestig van de Friese Waddeneilanden zich laten vaccineren en is het een jaar geleden dat George Floyd werd gedood door een politieagent in de Verenigde Staten.

Weerplaza

Het weer: net als in de afgelopen dagen vallen er in het hele land buien. Daarnaast is er veel bewolking. In de avond stopt het op de meeste plekken met regenen. Het wordt zo'n 13 tot 14 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Een jaar geleden werd George Floyd gedood door een politieagent in de Verenigde Staten. Floyds familie gaat op bezoek bij de Amerikaanse president Biden.
  • Het is de tweede dag van een EU-top in Brussel. De EU-leiders komen bij elkaar op de top waar eigenlijk Rusland, het Verenigd Koninkrijk en het Midden-Oosten, het klimaat en de coronapandemie op de agenda zouden staan. Maar die agenda is omgegooid door de actie van Wit-Rusland, dat een passagiersvliegtuig dwong tot uitwijken en vervolgens een kritische journalist arresteerde.
  • Op de Friese Waddeneilanden kunnen volwassenen onder de zestig zich vanaf vandaag laten vaccineren. Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog zijn de eerste gemeenten in Nederland waar dit voor alle volwassenen kan.
  • En basisschoolleerlingen krijgen de uitslag van hun eindtoets. Eigenlijk zou dat al eerder gebeuren, maar er was meer tijd nodig om de normering aan te passen vanwege leerachterstanden die zijn ontstaan door de coronapandemie.

Wat heb je gemist?

De Europese regeringsleiders waren het gisteravond volledig met elkaar eens, zei demissionair premier Rutte: Wit-Rusland is veel te ver gegaan met het kapen van de Ryanair-vlucht. Na slechts 2,5 uur praten waren de landen het over eens dat er sancties moeten komen tegen het land. "Ongekend" noemde premier Rutte afgelopen nacht de snelheid van de regeringsleiders.

Eerder werd al bekend dat Europese landen willen dat er sancties worden ingevoerd tegen Wit-Rusland. "Ik heb zelf nog nooit meegemaakt dat wij als regeringsleiders er zo snel uit waren. Het laat zien hoe serieus we dit nemen", zei Rutte na afloop van de top in gesprek met journalisten. "Iedereen was er echt helemaal klaar mee."

De top staat grotendeels in het teken van de arrestatie van blogger en journalist Roman Protasevitsj in Wit-Rusland. Het Ryanair-vliegtuig waarin hij zat was zondag onderweg van Athene naar Vilnius, maar moest na een valse bommelding uitwijken naar Minsk, begeleid door een gevechtsvliegtuig. Daar werd hij opgepakt.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Plots doken er gisteravond beelden op van blogger en journalist Roman Protasevitsj, die zondag door de Wit-Russische autoriteiten in Minsk uit het vliegtuig was gehaald. In de video, gedeeld door Wit-Russische overheidskanalen, erkent Protasevitsj dat hij achter de demonstraties in Wit-Rusland zit.

Onduidelijk is wanneer de video is opgenomen en of Protasevitsj is gedwongen een bekentenis af te leggen. De Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja schrijft op Twitter dat het filmpje is opgenomen in een detentiecentrum in Minsk. "Dit is hoe Roman eruitziet onder mentale en morele druk", aldus Tichanovskaja.

Protasevitsj legt videoverklaring af vanuit gevangenis, waarschijnlijk onder dwang

Fijne dinsdag!

STER reclame