Een lavastroom die honderden huizen verwoeste, smeult een dag later na Reuters

Het dodental als gevolg van een vulkaanuitbarsting in het oosten van de Democratische Republiek Congo is opgelopen tot zeker vijftien. Negen van de doden vielen door een verkeersongeluk terwijl mensen probeerden te vluchten voor de lavastroom.

Autoriteiten vrezen dat het aantal slachtoffers flink hoger ligt. Volgens Unicef is bijvoorbeeld van 170 kinderen niet bekend waar ze zijn.

Vanuit de lucht is de omvang van de lavastroom goed te zien;

Dronebeelden laten omvang van lavastroom Congo zien

Vanwege de uitbarsting van de Nyiragongo vluchtten zo'n 5000 mensen uit de miljoenstad Goma de grens met Rwanda over. Ze werden opgevangen in onder meer scholen. Een deel van hen keerde zondag terug naar huis. 25.000 anderen vluchtten naar de stad Sake ten noordwesten van Goma.

Belangrijke snelweg verwoest

De lavastroom bereikte Goma uiteindelijk niet, maar kwam een paar honderd meter voor de stad tot stilstand. Niettemin werd er veel schade aangericht. 500 huizen in dorpen nabij de vulkaan werden verwoest, net als een snelweg die Goma met de noordelijker gelegen stad Beni verbindt.

De Nyiragongo is één van de actiefste vulkanen ter wereld. Bij de vorige uitbarsting in 2002 kwamen zo'n 250 mensen om en raakten 120.000 mensen dakloos.

STER reclame