Max Verstappen viert de overwinning met zijn team van Red Bull Racing ANP

Max Verstappen is de eerste Nederlander ooit die leider is in de WK-stand van de Formule 1. De Limburger wil na zijn zege in Monaco, waar concurrent Mercedes een modderfiguur sloeg met Lewis Hamilton en de uitgevallen Valtteri Bottas, niet te vroeg juichen.

"Na de laatste twee wedstrijden is dit top", zei Verstappen voor de camera van Ziggo Sport. "De race van Monaco is altijd bijzonder."

Door het uitvallen van Charles Leclerc nam Verstappen de eerste startplek over. Naar eigen zeggen had hij poleposition ook op eigen kracht wel gepakt als de kwalificatie na de crash van de Monegask niet was afgebroken.

Op normale circuits kan Mercedes weer sterker zijn, dus we moeten blijven werken.

Max Verstappen blijft nuchter na zijn eerste plaats in het WK-klassement

"Ik heb nooit echt onder druk gestaan", kijkt Verstappen terug op een regelmatige race, met een keurige pitstop in ronde 34. De Red Bull-coureur ging als laatste van de favorieten naar binnen, zodat hij bij terugkomst op de weg geen last had van het drukke verkeer. "Wel moeilijk om hier 78 ronden honderd procent concentratie te geven."

Al snel stapelden de problemen bij Mercedes zich op, zo gooide Hamilton zijn eerste plek in de WK-stand te grabbel door als zevende te eindigen.

"Op een gegeven moment zag ik op die schermen dat Lewis ver achter lag", merkte Verstappen al tijdens de race, die uitmondde in een historische dag voor de Nederlandse autosport.

Teambaas Christian Horner sprak van een masterclass, toen hij Verstappen over de boardradio feliciteerde.

"Monaco kan ook vertekenend zijn", aldus de winnaar over de stratenrace, waarin heel andere wetten gelden. "Op normale circuits kan Mercedes weer sterker zijn, dus we moeten blijven werken."

Hamilton kwaad op zijn team

Hamilton was op zijn beurt woedend over de gang van zaken bij Mercedes, getuige het antwoord op de vraag of hij lessen kon trekken uit de nederlaag.

"Ik zelf niet, maar het team zeker wel", aldus de regerend wereldkampioen, die overigens nog genoeg kansen krijgt om de schade te herstellen. Het seizoen is immers pas vijf races onderweg. "Ik heb het team nog niet gesproken, dus ik weet niet wat er allemaal misging vandaag."

STER reclame