NOS SportAangepast

Goud voor mannendubbelvier en vier-zonder-stuurvrouw bij wereldbeker roeien

De mannendubbelvier en de vier-zonder-stuurvrouw hebben bij de Rotsee-regatta een gouden medaille veroverd. Roos de Jong en Lisa Scheenaard pakten in de vrouwendubbeltwee het zilver. Voor de mannendubbeltwee en de Holland Acht was er brons bij het tweede wereldbekertoernooi van het jaar.

Het vlaggenschip van de Nederlandse roeivloot, de mannendubbelvier, spoot er in Luzern meteen vandoor en liet niemand meer in de buurt komen.

Vorige maand waren Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Koen Metsemakers en Tone Wieten er niet in geslaagd voor de derde keer op rij de Europese titel te pakken. Nederland liet zich toen in Varese verrassen door de Italianen, die van start tot finish aan de leiding gingen.

Nederlandse mannendubbelvier grijpt goud bij tweede wereldbeker roeien

Ditmaal gaf Nederland de Italianen geen enkele kans. Halverwege was het verschil 2,16 en op de streep 2,66. In Varese was Italië nog 1,47 sneller.

Klasse apart

De Nederlandse vier-zonder-stuurvrouw was bij de wereldbeker in Zwitserland een klasse apart.

Half april grepen Elisabeth Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester voor de derde keer op rij de Europese titel. Met Sophie Souwer op boeg in plaats van Hogerwerf, liet Nederland zondag in Luzern de concurrentie kansloos; op de finish was het verschil met nummer twee Groot-Brittannië (dat brons won bij de EK) meer dan een bootlengte.

Gouden wereldbekermedaille voor Nederlandse vier-zonder-stuurvrouw

De vrouwendubbeltwee was goed voor zilver bij de tweede wereldbeker van het seizoen. De Jong en Scheenaard kwamen als tweede over de finish, achter het superieure Roemeense duo Bodnar/Radis.

Melvin Twellaar en Stef Broenink eindigden in de dubbeltwee als derde. Het Nederlandse koppel werd vorig jaar verrassend Europees kampioen, maar moest in april de Europese titel aan de Fransen Boucheron en Androdias laten. In Luzern hield het tweetal Frankrijk wel achter zich.

Goud leverde dat echter niet op, want de Chinezen Liu en Zhang en de Ieren Byrne en Doyle (die bij de EK de finale niet haalden) bleven Nederland voor.

Holland Acht krijgt pak slaag

De Holland Acht eindigde op de laatste plaats in de finale, op bijna zeven seconden van de winnende boot uit Groot-Brittannië.

Op de laatste drie WK's en op zeven van de laatste acht EK's ging de titel naar Duitsland. De Duitsers lieten zich op de Spelen van 2016 verrassen door Groot- Brittannië en dat gebeurde vorige maand bij de EK ook: toen stond Duitsland voor het eerst sinds de Spelen van 2008 niet op het podium (vierde). Ook nu bleven de Britten de Duitsers voor, al was het slechts 0,03.

Oranje zat er ver achter, maar toch kregen Björn van den Ende, Robert Lücken, Jasper Tissen, Simon van Dorp, Maarten Hurkmans, Ruben Knab, Mechiel Versluis, Bram Schwarz en stuurvrouw Eline Berger de bronzen medaille omgehangen, omdat er slechts drie teams deelnamen.

Vrouwendubbelvier stelt teleur

De Nederlandse vrouwendubbelvier werd in Zwitserland teleurstellend laatste in de finale.

In april wisten Laila Youssifou, Inge Janssen, Olivia van Rooijen en Nicole Beukers in Varese nog hun Europese titel te prolongeren. In Luzern kwamen ze er nu niet aan te pas. Halverwege de finale lagen ze nog derde achter China en Duitsland, in het tweede deel boog het kwartet ook nog voor de eindsprint van Italië, Polen en Zwitserland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl