Charles Leclerc crasht in Monaco Getty Images

Max Verstappen start zondag bij de Grand Prix van Monaco vanaf de tweede plaats. Ferrari-coureur Charles Leclerc legde beslag op poleposition, maar liep flink wat schade op aan zijn auto toen hij vlak voor het einde van de kwalificatie in de muur knalde.

Het is daarom nog maar de vraag of Leclerc in zijn thuisrace kan starten vanaf de eerste plek. Afhankelijk van de reparaties aan zijn bolide moet de Monegask wellicht vanaf een andere plek starten.

NOS-verslaggever Louis Dekker legt in NOS Langs de Lijn uit hoe dat zit. "Ferrari is aan het researchen geweest. Geen heel grote schade, maar ze durven nog niet te zeggen dat het oké is. Morgen volgt er nog een second opinion. Als ze het aandurven, dan start hij van poleposition. Als er toch een probleem blijkt te zijn, bijvoorbeeld met de versnellingsbak, dan volgt er een straf. En dan gaat Leclerc gewoon vijf plekken achteruit."

"Iedereen die hoopte dat het Verstappen zou opschuiven naar pole moet dus zeker nog tot morgenochtend geduld hebben", vervolgde NOS-verslaggever Dekker. "Voorlopig zijn ze redelijk opgewekt bij Ferrari."

'Zo'n crash kun je niet acteren'

Verstappen zat zelf in zijn snelste ronde, maar moest die ronde afbreken door de crash van Leclerc. Over de boordradio liet hij zijn ongenoegen duidelijk blijken.

Dekker: "Het grappige van deze sport is dat de nummers twee, drie en vier (Verstappen, Sainz en Bottas) dachten op weg te zijn naar poleposition, maar uiteindelijk is die in handen van degene die crasht. Er zijn zelfs journalisten die meteen terugdachten aan Michael Schumacher, die ooit expres zijn auto liet crashen. Maar bij Leclerc geloof ik dat niet. Zo'n crash kun je niet acteren."

Hamilton slechts zevende

Wereldkampioen Lewis Hamilton start als zevende. De Brit kwam er niet aan te pas omdat hij met zijn team de auto niet optimaal afgesteld kreeg. Hij riskeert nu de leiding in het WK te verliezen.

Verstappen begon hoopvol aan de kwalificatie, aangezien hij in de derde vrije training, eerder op de dag, de snelste tijd had neergezet.

Omdat die sessie werd onderbroken dankzij een crash van Nicholas Latifi en even later werd gestopt dankzij een crash van Mick Schumacher, was het echter niet duidelijk hoe representatief die tijd was.

Max Verstappen Getty Images

In de eerste kwalificatiesessie hoefde Verstappen alleen Valtteri Bottas (Mercedes) en Charles Leclerc (Ferrari) voor te laten.

De tweede sessie was het domein van de Ferrari van Leclerc. De Italiaanse renstal was tot nu toe in iedere vrije training snel en ook in de kwalificatie reden de vuurrode bolides erg sterk. Met 53 duizendsten troefde Leclerc Verstappen af. Hamilton wist in beide sessies geen potten te breken met twee keer de zevende tijd.

Leclerc: 'Crash was fout van me'

In de derde en beslissende kwalificatiesessie sloeg Leclerc genadeloos toe. Verstappen zette als eerste een snelle tijd neer, maar Leclerc dook daar met een flitsende ronde twee tienden onder.

In de resterende minuten leek niemand meer aan de tijd van de Monegask te kunnen komen. Op het moment dat Verstappen was begonnen aan zijn laatste ronde waarbij hij in het begin sneller was dan Leclerc eindigde de sessie voortijdig. Even verderop had Leclerc namelijk zijn auto onbedoeld hard in de muur geparkeerd.

Het betekende het einde van de sessie en de achtste poleposition in zijn carrière voor Leclerc. "De crash was een fout van me", moest Leclerc bekennen. "Ik schatte de bocht verkeerd in. Als ik het opzettelijk had gedaan, had ik iets zachter de muur gekust. Dat lijkt me helder. Ik maak me zorgen over de achterzijde van de auto. Die ziet er niet goed uit. Ik hoop dat ik de auto niet zo beschadigd heb dat we naar achteren worden gezet."

Verstappen baalt

"De rode vlag zat natuurlijk in de weg, want ik was bezig met een geweldige ronde die ik niet kon afmaken", reageerde Verstappen na afloop. "Ik ben blij dat we de zaken beter voor elkaar hadden dan donderdag. Toen gleed de auto nog alle kanten op. Vandaag gaf het team mij de auto die ik wilde en dat is gelukt."

"Fijn dat we voor Mercedes staan. Maar dat moet ik morgen afmaken, dan levert het pas punten op."

Uitslag kwalificatie Grand Prix van Monaco

STER reclame