NOS Nieuws

Zo beleven Palestijnse en Israëlische studenten de aanvallen

Eng, zwaar en verontrustend. Zo noemen Palestijnse en Israëlische studenten de huidige situatie. Maar vooral: onmogelijk in woorden uit te drukken.

NOS op 3 sprak afgelopen week met meerdere studenten uit Gaza en Tel Aviv. Zo vertelt Ahmed van 22 vanuit Gaza hoe ontzettend bang hij was tijdens hevige bombardementen. En de 20-jarige Palestijnse Noor Nofal beschrijft dat in de hoek van de kamer tassen gepakt staan met spullen voor het hele gezin, zodat ze kunnen vluchten als het nodig is. Waar naartoe? Dat weet ze niet. "Het is nergens veilig. De situatie in Gaza is heel slecht."

Terwijl ze via een videoverbinding haar verhaal doet, klinken op de achtergrond bommen:

Noor studeert Engelse Literatuur aan de universiteit van Gaza. Aan studeren komt ze nu niet toe. Naar de universiteit gaan is sowieso geen optie, maar ook opdrachten thuis maken lukt haar niet. In de groepsapp van haar studiegroep waaraan NOS op 3 werd toegevoegd, leven dezelfde zorgen bij haar studiegenoten. "Het enige waar we aan denken is of ons huis de volgende gaat zijn", schrijft iemand. "Onze huizen worden gebombardeerd en wij hebben het over opdrachten?", zegt een ander.

Studenten in Tel Aviv

Ook in Tel Aviv blijven de studenten thuis. "Het is eng om nu naar buiten te gaan, want er zijn veel onderlinge rellen", zegt de Israëlische Ophyr Hanan (23), student Communicatie aan de universiteit in Tel Aviv. En Aaron (29) vertelt hoe hij naar familie zou gaan, maar dat voorlopig niet doet, omdat het niet veilig is om naar buiten te gaan.

De afgelopen nachten werden de studenten vaak gewekt door het alarm dat afgaat wanneer raketten vanuit Gaza op Israël worden afgevuurd. Als zo'n alarm gaat, wordt in schuilkelders of in het trappengat geschuild. "In mijn gebied heb je een minuut om naar beneden te rennen", beschrijft Ophyr. Aaron gaat richting het trappenhuis:

Ook in de WhatsApp-groep van Ophyr's studie houdt iedereen nauw contact. Veel studenten hebben moeite met concentreren. "Moeten we deze week echt onze eindopdracht inleveren? Kan iemand echt werken nu?", vraagt een studiegenootje zich af. De Israëlische hoopt dat ze snel weer naar de universiteit kan. "En terug naar ons normale leven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl