Palestijnen in een verwoest huis in de Gazastrook AFP

Nu de Verenigde Staten de druk hebben opgevoerd, lijkt een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas dichterbij, maar duidelijkheid ontbreekt. Uit kringen van Hamas klonk vanochtend vroeg dat een bestand aanstaande is, "mogelijk binnen 24 uur", zeggen Hamas-bronnen tegen CNN. Eerder sprak een kopstuk van de militante beweging de verwachting uit dat een staakt-het-vuren "nog één of twee dagen" op zich laat wachten.

Ondanks internationale druk gaat het geweld in en rond Gaza nog altijd door:

Geweld Gaza gaat door ondanks buitenlandse druk

De Israëlische premier Netanyahu leek gisteren nog geen aanstalten te maken om de aanvallen op Hamas te beëindigen. Netanyahu zei vastbesloten te zijn om de militaire operatie af te ronden om ervoor te zorgen dat de veiligheid van Israëliërs is gewaarborgd. Maar volgens Israëlische functionarissen die de krant Ha'aretz aanhaalt, wordt er achter de schermen wel degelijk toegewerkt naar het afschalen van de operatie om de weg vrij te maken voor een staakt-het-vuren.

President Biden verzocht Netanyahu gisteren om die weg in te slaan, om zo een staakt-het-vuren te bewerkstelligen. Eerder werd een Frans voorstel bij de VN-Veiligheidsraad dat oproept tot een staakt-het-vuren door de VS geblokkeerd.

Aanvallen over en weer

Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben vannacht en vanochtend luchtaanvallen uitgevoerd op plaatsen in de Gazastrook. In Khan Younis, in het zuidelijk deel van Gaza, zouden twee huizen zijn verwoest. Daar is een dode gevallen, zo wordt gemeld. Israël meldt dat een wapenopslagplaats en de verblijfplaats van een Hamas-commandant het doelwit waren.

Nadat het vannacht rustig was geweest, heeft Hamas vanochtend weer raketten op Israël afgeschoten. Ze kwamen niet ver van de grens met Gaza neer in open gebied en hebben geen slachtoffers gemaakt of schade veroorzaakt, zegt Ha'aretz.

In totaal heeft de strijd tussen Israël en de Palestijnen, die anderhalve week geleden oplaaide, aan zeker 230 Palestijnen het leven gekost, zo melden Palestijnse gezondheidsautoriteiten. In Israël zijn twaalf mensen omgekomen.

Leider militaire tak Hamas doelwit

Correspondent Ties Brock zei gisteravond in het radioprogramma Met het Oog op Morgen dat de boodschap van Biden aan Israël zal zijn aangekomen, maar hij sluit niet uit dat Israël toch nog even doorgaat met de aanvallen op Hamas.

Hij wijst erop dat pogingen van Israël om Hamas-kopstuk Mohammed Deif, de leider van de gewapende tak, deze week om het leven te brengen zijn mislukt. "Als zoiets nog mogelijk is, zou dat voor Netanyahu een grote opsteker zijn."

Brock zegt dat ook in Israël wordt gesproken over een staakt-het-vuren, mogelijk vrijdag. "Maar het is voor een groot deel nog wel speculatie", benadrukt hij. Ook een escalatie is niet uit te sluiten: "Als bijvoorbeeld Mohammed Deif nog wordt gedood, dan komt Hamas natuurlijk met een antwoord."

"Het is wat dat betreft ook wel een gevaarlijke periode in het conflict. Een harde klap wordt waarschijnlijk gevolgd door een nog hardere klap en dan zal dit conflict nog langer voortslepen terwijl de humanitaire prijs natuurlijk al enorm is opgelopen afgelopen week."

STER reclame