Minister van Milieu Ricardo Salles
NOS Nieuws

Politie Brazilië onderzoekt rol van minister van Milieu bij illegale houthandel

  • Marc Bessems

    correspondent Latijns-Amerika

  • Marc Bessems

    correspondent Latijns-Amerika

De Braziliaanse federale politie heeft huiszoekingen gedaan in een woning van de omstreden minister van Milieu, Ricardo Salles, en in zijn ministerie. Dat gebeurde in het kader van een groot onderzoek naar illegale houthandel.

Meer dan honderd agenten deden in alle vroegte invallen op tientallen plaatsen in het land. Voor zover bekend werd niemand opgepakt.

De actie was vooraf goedgekeurd door het Braziliaanse Hooggerechtshof. Ook het bankgeheim van de minister werd opgeheven, en negen andere hoge functionarissen zijn preventief uit hun ambt gezet. Onder hen ook het hoofd van IBAMA, het Braziliaanse overheidsorgaan dat ontbossing moet tegengaan.

Ontbossing

Ricardo Salles is een van de meest omstreden figuren uit de regering van president Bolsonaro. Onder zijn leiding werd er flink gekort op milieubescherming, terwijl de ontbossing, met name in het Amazonegebied, flink toenam.

Bewoners uit het Amazonegebied demonstreerden vorige maand om het ontslag van Salles te eisen

De politieoperatie houdt verband met de vondst, eind vorig jaar, van de grootste partij illegaal hout uit de geschiedenis. Het gaat om ongeveer 200.000 kubieke meter hout uit de Amazone, bestemd voor de export naar de Verenigde Staten en Europa. Volgens Braziliaanse media zou een deel van het hout op weg zijn naar de haven van Rotterdam.

De federale politie startte een onderzoek, maar stuitte al snel op tegenwerking. Toen de verantwoordelijke politiechef naar buiten trad, en de minister beschuldigde van obstructie, werd hij ontslagen.

Minister Salles nam het op voor de bedrijven die gelieerd zijn aan de grote partij hout. Die zouden naar eigen zeggen vergunningen hebben gehad om de bomen te kappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl