ANP / bewerking NOS

Goedemorgen, vandaag gaan nieuwe versoepelingen in en leggen de verschillende ministeries verantwoording af over gedane uitgaven.

Eerst het weer: er vallen diverse buien, in het binnenland mogelijk met hagel en onweer. Het wordt 14 tot 15 graden bij een matige westenwind.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • We mogen weer veel meer vanaf vandaag en dan vooral buiten. Doorstroomlocaties als dierentuinen en pretparken mogen weer open, net als sport-, dans- en muziekscholen. Sekswerkers mogen weer klanten ontvangen en we kunnen van 06.00 uur tot 20.00 uur op een terras zitten.
  • Op 'gehaktdag', zoals de verantwoordingsdag op de derde woensdag van mei wordt genoemd, presenteren alle ministeries hun jaarverslagen over de uitgaven van de departementen. Deze gebundelde jaarverslagen worden gecontroleerd door de Algemene Rekenkamer, die zijn oordeel hierover presenteert.
  • Het Europees Hof van Justitie oordeelt over de staatssteun die KLM heeft gekregen om de coronacrisis te doorstaan. Concurrent Ryanair eist dat het hof het fiat van de Europese Commissie afwijst, maar kreeg in vergelijkbare zaken ongelijk.

Wat heb je gemist?

Israël moet zo snel mogelijk met de luchtaanvallen tegen Hamas in de Gazastrook stoppen. De Amerikaanse president Biden heeft de Israëlische premier Netanyahu daar dringend toe opgeroepen, meldt het Amerikaanse persbureau AP. Amerikaanse functionarissen zouden Israël er op hebben gewezen het voor Israël van groot belang is om luchtaanvallen snel te beëindigen en dat daar internationaal steeds grotere bezwaren tegen leven.

Israël zou hebben aangegeven meer tijd nodig te hebben om de slagkracht van Hamas te beteugelen, aldus bronnen aan AP. De aanvallen in de Gazastrook zouden meer dan 200 levens geëist, aldus de Palestijnen. Aan de Israëlische kant vielen 12 doden.

Frankrijk, Egypte en Jordanië dienen een resulotie in bij de VN-Veiligheidsraad met een oproep voor een staakt-het-vuren. De VS heeft zich zich tot nu toe niet bij zo'n oproep aangesloten, met het argument dat dat "de eigen bemiddelingspogingen geen goed zou doen".

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Wie gaat het Eurovisie Songfestival winnen? In de eerste halve finale gisteravond bleven enkele van de gedoodverfde favorieten over. Commentatoren Sander Lantinga en Cornald Maas zijn "ontzettend gecharmeerd van Frankrijk" en zien Italië als kanshebber. Het publiek noemt overwegend Malta als favoriet:

Rondje Songfestival: wie er gaat winnen, en hoe we dat weten

Fijne dag!

STER reclame