Parlementsgebouw Boedapest
NOS Nieuws

Hongarije schrapt discriminerende wet onder Europese juridische druk

Het Hongaarse parlement heeft een wet geschrapt die strenge regels oplegde aan niet-gouvernementele organisaties en hun donateurs. De wet uit 2017 was volgens het Europees Hof van Justitie discriminerend en legde "onrechtvaardige beperkingen" op aan de ngo's.

Organisaties die buitenlandse donaties kregen boven een bepaald bedrag moesten zich bij de autoriteiten melden, de namen van de donateurs bekendmaken en op hun website melden dat hun organisatie "door het buitenland gesteund" wordt. De rechts-nationalistische regering van premier Orbán stelde dat de wet nodig was om transparantie te vergroten.

Andere manier

Critici zagen de wet als middel om onder andere de Hongaars-Amerikaanse miljardair George Soros tegen te werken. Die ondersteunt met de Open Society Foundations organisaties die opkomen voor onder meer burgerrechten, persvrijheid en vluchtelingen. Orbán beschuldigt Soros van het financieren van ondermijnende activiteiten in Hongarije.

Vanwege de internationale kritiek op de wet en dreigende juridische stappen van de Europese Commissie, besloot de regering om de wet toch weer af te schaffen. Het parlement heeft dat voorstel goedgekeurd.

Negentien ngo's, waaronder Amnesty International, Greenpeace en het Helsinki Comité voor Mensenrechten, zeggen dat de Hongaarse regering op een andere manier doorgaat met intimidatie. Het parlement heeft namelijk ook een wetsvoorstel goedgekeurd dat de Hongaarse rekenkamer meer rechten geeft om de financiën van ngo's te controleren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl