Kira Toussaint

Rugslagspecialisten Toussaint en De Waard soepel naar halve finales op EK

De ochtendsessie van dag twee van de EK langebaanzwemmen in Boedapest heeft de Nederlandse delegatie vier plaatsen in de halve finales opgeleverd.

De beste prestatie kwam op naam van Kira Toussaint op de 50 meter rugslag. De houdster van het Europees record (27,10) moest het in haar serie weliswaar afleggen tegen de Britse Kathleen Dawson, die een knappe 27,29 neerzette, maar de 26-jarige Amstelveense ging met 27,60 wel als nummer twee door naar de laatste zestien die vanavond opnieuw in actie gaan komen.

Dan zal ook Maaike de Waard zich weer aan de start melden voor het niet-olympische sprintnummer. Gisteren bleef ze op de 100 meter vlinderslag nog achter in de voorronde, maar op de rugslag kwam ze wel uit de verf. Ze won haar serie in 27,84 en plaatste zich als derde voor de halve finales.

Daarin ontbreekt Tessa Giele die met 28,44 de zeventiende tijd neerzette, maar ook de reserveplaats misliep omdat er maar twee zwemsters per land in de volgende ronde zijn toegestaan.

Toussaint keek met tevredenheid terug op haar optreden in de ochtenduren. "Ja, 27,6 is een goede tijd. Mijn start was niet zo lekker, maar dat heb je wel vaker. Maar verder was het een prima race."

Maandagavond moest ze nog voluit aan de bak met de estafetteploeg, maar de omschakeling naar haar eigen nummer speelde haar geen parten. "Nee, die 4 x 100 vrij is voor mij echt een bonusnummer." Eentje die haar wel een zilveren medaille opleverde. "Die heeft vannacht naast mij gelegen. Otti de Otter heeft met de medaille om naast mij geslapen."

Schouten met hakken over de sloot

Op de 100 meter schoolslag haalde Tes Schouten met de hakken over de sloot de halve finales. In de laatste van zes series eindigde ze als zesde, maar haar 1.07,45 bleek net genoeg om vanavond opnieuw op het startblok plaats te mogen nemen.

De 20-jarige Schouten plaatste zich afgelopen december voor de Olympische Spelen in Tokio door bij het kwalificatietoernooi in Rotterdam haar eigen Nederlands record te verbeteren en op 1.06,92 te brengen.

Tes Schouten

Dat geldt niet voor Rosey Metz die in dezelfde race als achtste aantikte in 1.08,70, de 23ste tijd in het veld van 59 deelneemsters. Die laatste serie werd gewonnen door de Italiaanse Arianna Castiglioni, die met haar 1.05,98 als enige onder de 1.06 wist te blijven.

Pijnenburg door op koningsnummer

Op de 100 meter vrije slag voor de mannen wist van het trio Nederlanders alleen Stan Pijnenburg de eerste schifting te overleven, zij het nipt. Hij tikte in zijn serie als vijfde aan in 48,76 seconden en dat was boven de olympische limiet waarop de Brabander aast (48,52), maar wel net genoeg voor een plek in de halve finales. De Rus Kliment Kolesnikov was met 47,53 de snelste van allemaal.

Pijnenburg aast bij EK op olympische limiet op 100 vrij: 'Beter keren'

Jesse Puts en Nyls Korstanje bleven ver verwijderd van de laatste zestien op het koningsnummer. Pure sprinter Puts ging in zijn serie als een raket van start en keerde na 23,01 seconden, de vierde tussentijd in het veld van 98 zwemmers. Maar op de tweede 50 meter moest hij die inspanning bekopen. Met zijn eindtijd van 49,41 kwam hij op de 32ste plaats terecht. Korstanje was met 49,46 nog een fractie langzamer.

Pijnenburg, Puts en Korstanje zwommen maandagavond met Thom de Boer in de finale van de 4x100 vrij een belegen Nederlands record uit de boeken. Met hun 3.13,79 finishten ze als laatste, maar hadden ze behalve het record ook een ticket voor de Spelen van komende zomer te pakken.