Reddingswerkers dragen een gewonde man naar de ambulance Reuters

In een synagoge in een nederzetting van Joodse kolonisten nabij Jeruzalem is een tribune ingestort. Volgens reddingswerkers zijn 167 mensen gewond geraakt, van wie vijf er slecht aan toe zijn. Ook zijn er twee doden gevallen: een 40-jarige man en een 12-jarige jongen.

Op beelden is te zien dat de achterste rijen van de tribune in de drukbezochte synagoge instorten:

Tientallen gewonden na instorten tribune in synagoge Israël

Magen David Adom, de Israëlische reddingsdienst, heeft tientallen ambulances naar de synagoge op de Westelijke Jordaanoever gestuurd om de gewonden te kunnen verzorgen. Ziekenhuizen in de omgeving moeten bedden beschikbaar maken voor de slachtoffers.

Het incident vond plaats in de Joodse nederzetting Givat Ze'ev, ten noorden van Jeruzalem. Het was extra druk in de synagoge vanwege Shavuot, de joodse feestdag waarop wordt herdacht dat God de Thora aan het joodse volk overhandigde. Shavuot wordt precies zeven weken na Pesach gevierd. Er zouden ruim zeshonderd gelovigen aanwezig zijn geweest.

Volgens Israëlische media onderging de synagoge een verbouwing en werd het gebouw speciaal vanwege de viering van Shavuot alvast heropend. Er zou geen goedkeuring zijn verleend voor de dienst in de synagoge.

De burgemeester van Givat Ze'ev zegt dat de lokale politie verzaakt heeft om in te grijpen in de overvolle synagoge. De politiechef van Jeruzalem spreekt van "nalatigheid"; hij verwacht dat de verantwoordelijken worden gearresteerd.

Verdrukking op de Meronberg

Het incident volgt kort op een groot ongeluk tijdens de viering van het joodse feest Lag Baomer op de Meronberg in het noorden van het land. Daar kwamen eind april 45 Israëliërs om het leven als gevolg van verdrukking, omdat er veel meer gelovigen op het feest waren afgekomen dan was toegestaan.

De instorting bij Jeruzalem lijkt los te staan van de recente spanningen tussen Israël en de Palestijnse gebieden. Wel benadrukken de hulpdiensten dat ze gelijktijdig hun handen vol hebben aan het afweren van raketten die op Israël worden afgevuurd.

Premier Netanyahu zegt in een verklaring te bidden voor alle slachtoffers.

STER reclame