EPA
NOS Nieuws

Kraftwerk uitzonderlijke toevoeging aan Rock & Roll Hall of Fame

Kraftwerk is dit jaar een opvallende toevoeging aan de Amerikaanse Rock & Roll Hall of Fame. Niet alleen omdat hun muurvaste synthesizerritmes en robotmelodieën totaal anders klinken dat de overige gelauwerden, van de gevoelige ballades van Carole King tot de gitaren van Foo Fighters. Maar vooral ook omdat de Duitse groep pas de tweede artiest is die niet uit het Engelse taalgebied komt.

De eer wordt gezien als een verlate erkenning voor de pioniers van elektronische muziek. Ook al was daar een kleine noodgreep bij nodig: een commissie maakte de inwijding mogelijk.

"Kraftwerk is de basis waarop alle andere synthesizerrock en elektronische dansmuziek is gebouwd", zegt het rockmuseum bij de bekendmaking van de nieuwe artiesten. "Zonder albums als The Man-Machine, Computer World en Electric Café als blauwdruk had de moderne elektronische muziek gewoonweg niet bestaan."

Kraftwerk werd in 1970 opgericht in Düsseldorf door Ralf Hütter en de vorig jaar overleden Florian Schneider. In een tijd van existentiële angst vanwege de atoomdreiging zetten zij de eerste generatie synthesizers in voor avantgardistische nummers over robots, radioactiviteit, computers en de Tour de France.

Midden jaren 70 had de groep ook in Nederland succes met nummers als Autobahn en The Model. Andere artiesten leenden graag van de Duitsers: zo werd New Order voor Blue Monday geïnspireerd door Uranium en nam Coldplay voor het refrein van Talk bijna letterlijk het deuntje uit Computerlove over. Jay-Z (dit jaar ook opgenomen in het rockpantheon) samplede The Man-Machine voor Always Be My Sunshine.

"De invloed van de band hoor je terug in de synthpop van Depeche Mode, de elektronische rock van U2, de productietechnieken van Kanye West en in ontelbare EDM- en dubstep-artiesten", concludeert ook de Rock & Roll Hall of Fame.

Een selectie van Kraftwerkfragmenten:

Toch was het Kraftwerk tot nu toe niet gelukt een plek te veroveren in het muziekmuseum. De band was sinds 2003 zes keer genomineerd, maar telkens tevergeefs. Alleen de discogroep Chic werd met elf mislukte pogingen vaker teleurgesteld.

Dit keer was er een kleine truc uitgehaald om opname alsnog te bewerkstelligen. Kraftwerk werd niet meegenomen in de reguliere lijst van genomineerden, waarover 1200 artiesten en muziekkenners ieder jaar stemmen, maar was voorgedragen in de categorie Early Influence, waarover een commissie beslist.

Het is voor het eerst dat een moderne band wordt toegelaten in die categorie, waarin tot nu toe alleen voorlopers van de rock-'n-roll waren opgenomen, zoals blueszanger Lead Belly, gitaarfenomeen Robert Johnson en jazzgrootheid Billie Holiday.

Naast Carole King, Jay-Z en de Foo Fighters werden ook rocker Todd Rundgren en de poppy punkband The Go-Go's opgenomen in de Hall of Fame. Daarnaast lukte het Tina Turner om ook op eigen kracht toe te treden, in aanvulling op haar vermelding met het duo Ike & Tina Turner.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl