ANP

Goedemorgen! Demissionair premier Rutte en minister De Jonge geven vanavond een persconferentie, waarin waarschijnlijk versoepelingen voor over een week worden aangekondigd. En het hof doet uitspraak in de beroepszaak tegen de Syriër die in 2018 drie mensen neerstak in Den Haag.

Wekdienst liever luisteren?

Eerst het weer: er vallen vandaag meerdere buien, soms met onweer. Het wordt wel zacht, met 17 tot lokaal 20 graden.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Na drie weken houden demissionair premier Rutte en minister De Jonge weer een persconferentie over de coronamaatregelen. Naar alle waarschijnlijkheid kondigen ze vanavond na 19.00 uur (onder voorbehoud) aan dat vanaf volgende week onder meer pretparken en dierentuinen weer opengaan, net als binnenzwembaden en sportscholen.
  • Malek F. hoort van het gerechtshof of hij ook in hoger beroep schuldig wordt bevonden aan het neersteken van drie mensen in Den Haag in 2018. In eerste aanleg krijgt hij alleen tbs en geen gevangenisstraf, omdat hij volgens de rechter volledig ontoerekeningsvatbaar was. F. claimde te handelen "in opdracht van de duivel".
  • De politiebonden gaan vandaag opnieuw in overleg met demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Afgelopen weekend dreigden de bonden met een staking tijdens Feyenoord-Ajax. Toen Grapperhaus toezegde met de bonden in gesprek te willen over onder meer een nieuwe cao, werd de staking afgeblazen.

Wat heb je gemist?

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft op Twitter gereageerd op de uitzending van Nieuwsuur van gisteravond, waarin demissionair premier Rutte te gast was. Rutte zei dat hij binnenkort een persoonlijk gesprek heeft met Omtzigt. Die zegt dat er inderdaad per sms contact is geweest en dat hij altijd tot een gesprek bereid is, maar dat het "op dit moment niet lukt dit soort gesprekken te voeren". Omtzigt zit al enige tijd ziek thuis.

Eerder kwam Rutte onder vuur te liggen omdat hij het in de formatie over de positie van Omtzigt had gehad, terwijl hij dat later ontkende. Het leidde tot een kritisch debat in de Tweede Kamer. In Nieuwsuur erkende Rutte gisteren dat hij fouten heeft gemaakt.

Anders nieuws uit de nacht:

  • Amerikaanse ruimtesonde vertrokken van planetoïde voor terugkeer naar aarde: De NASA-sonde Osirix-Rex landde in oktober op de planetoïde Bennu, die nu zo'n 287 miljoen kilometer van de aarde is verwijderd. Met het gruis dat de sonde heeft verzameld, hopen onderzoekers meer te weten te komen over het ontstaan van het zonnestelsel.
  • China woedend over gepland VN-overleg Oeigoeren: Duitsland, Groot-Brittannië en de VS hebben de digitale bijeenkomst over mensenrechtenschendingen tegen de Oeigoeren georganiseerd, maar China wil dat die wordt geannuleerd. Het land zegt dat de vergadering is gebaseerd op "pure leugens en vooringenomenheid".
  • Ministers van Justitie in Amerikaanse staten tegen kinderversie Instagram: Facebook, de eigenaar van Instagram, is bezig met een Instagram-variant voor kinderen onder de 13 jaar, die vanwege Amerikaanse privacyregels nu niet welkom zijn op het sociale netwerk. Maar tientallen staten zien de app als een gevaar voor "het mentale en fysieke welzijn van kinderen".

En dan nog even dit:

De walvis die deze week strandde in de Engelse rivier de Theems, in Londen, heeft een spuitje gekregen. Volgens reddingswerkers waren zijn verwondingen te ernstig om nog te herstellen.

Waarschijnlijk ging het om een jonge dwergvinvis, bekijk hieronder beelden van het dier:

Reddingsactie gestrande walvis Londen mislukt

Fijne dag!

STER reclame