Aleksander Moerachovski spreekt de pers toe, afgelopen augustus Reuters

De vermiste Siberische arts Aleksandr Moerachovski is weer gevonden. De arts, die verantwoordelijk was voor de behandeling van Kremlincriticus Navalny na zijn vergiftiging van afgelopen zomer, verliet vrijdag een jachtkamp in Omsk, waarna er niets meer van hem werd vernomen.

De man kwam zelf een dorpje in lopen, zegt Rusland-correspondent Iris de Graaf. Russische media melden dat de man in goede gezondheid is gevonden.

Moerachovski was afgelopen vrijdag een bos in gegaan waar veel beren leven. "Het staat bekend als een bos waar je niet zomaar in moet gaan. Er werd dan ook gevreesd voor zijn leven", zegt De Graaf. Er werd een grote zoekactie opgetuigd met drones, vrijwilligers en het leger, maar hij werd niet gevonden.

Gisteravond kwamen er berichten dat hij was gevonden. "Eerst berichten over levend en daarna dood", zegt de correspondent. Die klopten niet. De zoekactie werd hervat. "Even later kwam hij zelf aanlopen." Volgens z'n vrouw wil hij geen medische hulp hebben en begrijpt hij de omvang van de enorme zoektocht niet.

Moerachovski wordt nu onderzocht in het ziekenhuis. Over de reden van zijn vermissing wordt niets gezegd. "Misschien dat er later nog een verklaring wordt gegeven. Het lijkt er nu op dat hij is gaan jagen en de weg kwijtraakte."

De arts onderzocht Navalny na zijn vergiftiging in augustus. Een tijdlijn van wat er sindsdien gebeurde:

Eerder kwamen twee artsen die Navalny behandelden op mysterieuze wijze om het leven. Volgens critici zouden de twee betrokken zijn bij een verklaring dat Navalny was vergiftigd. Die verklaring werd later ingetrokken. Toen Moerachovski vermist raakte, gingen de alarmbellen bij Kremlin-critici af.

Maar Moerachovski heeft altijd gezegd dat Navalny niet is vergiftigd, maar juist leed aan een zeldzame stofwisselingsstoornis en een lage bloedsuikerspiegel. "Die twee overleden artsen en deze vermissing lijken op geen enkele manier met elkaar verbonden te zijn", zegt De Graaf.

Mensen die achter het beleid van het Kremlin staan, vinden het schandalig dat het zo in het nieuws gebracht wordt. Zij zien de connectie met de twee andere artsen dan ook als een reden voor het Westen om Rusland en Poetin in een kwaad daglicht te stellen.

STER reclame