Begrafenis van de slachtoffers van de moord, 25 september 1987
NOS Nieuws

Minister verleent na 33 jaar gratie aan levenslang veroordeelde Loi Wah C. (62)

De levenslang veroordeelde Loi Wah C. (62) heeft afgelopen week gratie gekregen van minister Dekker (Rechtsbescherming). De man, die vastzat voor de moord op vier gezinsleden in Rotterdam, kreeg alleen gratie op voorwaarde dat hij Nederland direct zou verlaten. Daarom is C. afgelopen donderdag vertrokken naar Hongkong, waar hij werd geboren.

Dat bevestigt het ministerie van Justitie en Veiligheid naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf. Het is de tweede keer sinds 1986 dat er gratie is verleend aan een levenslang veroordeelde in Nederland.

C. werd in 1988 veroordeeld voor de moord op het Chinese gezin Tang in Rotterdam. De man heeft de viervoudige moord altijd ontkend. Hij diende al zes keer eerder een gratieverzoek in. Het zevende verzoek kreeg een positief advies van het Openbaar Ministerie en de rechter, waardoor de man na 33 jaar de gevangenis mocht verlaten.

"Ik kan op dit moment niets anders doen dan gratie verlenen", schrijft minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming in een reactie over het verzoek. "Zowel de rechter als het Openbaar Ministerie adviseert bij het zevende gratieverzoek aan de heer C. onvoorwaardelijke gratie te verlenen nu er geen argumenten meer zijn om gratie te weigeren."

De gratie neemt de veroordeling niet weg. De dader is nog steeds schuldig bevonden aan de feiten die hij heeft gepleegd en het vonnis blijft staan. C.'s advocaat heeft contact met hem gehad en laat weten dat zijn cliënt blij is met de uitkomst van de zaak.

Hoe werkt gratie verlenen eigenlijk?

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

In januari dit jaar werd ook al gratie verleend aan Cevdat Y., die in 1983 zes mensen doodschoot in het Delftse café 't Koetsiertje. Hij opende het vuur nadat iemand hem beledigd had, en raakte daarbij tien mensen. Zes van hen, onder wie een moeder en haar 12-jarige dochter, overleefden de aanslag niet. Y. kreeg in 1984 levenslang, maar werd in 2001 overgeplaatst naar een tbs-kliniek, waar hij met onbegeleid verlof mocht.

Minister Dekker verleende hem met tegenzin gratie. "Verschillende keren heeft de rechter geoordeeld dat er onvoldoende argumenten zijn om gratie te weigeren", schreef Dekker aan de Tweede Kamer. "Gisteren heeft het hof dat in hoger beroep opnieuw bevestigd. Daarmee zijn de juridische argumenten om gratie niet uit te voeren uitgeput en kan ik niet anders dan het indienen van een positieve voordracht tot gratieverlening bij het Kabinet van de Koning."

De minister vroeg zich na die gratieverlening al openlijk af of hij wel over deze gratieverzoeken moet gaan, en niet iemand anders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl