ANP (bewerking: NOS)

Goedemorgen! Vandaag overlegt het Veiligheidsberaad over de de coronamaatregelen. Demissionair premier en VVD-leider Mark Rutte ontvouwt in Nieuwsuur zijn ideeën over een nieuwe bestuurscultuur en zijn eigen rol daarin. Ook wordt in Nieuwsuur de winnaar van de Libris Literatuur Prijs bekendgemaakt.

Wekdienst liever luisteren?

Maar eerst het weer. Het is 16 graden aan zee tot 21 graden langs de oostgrens. Er valt soms een bui, maar later op de dag breekt de zon wat vaker door.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het Veiligheidsberaad vergadert online over onder meer de coronamaatregelen. Op de agenda staan de maatregelen die horen bij de nieuwe, tweede stap van het openingsplan. Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over eventuele versoepelingen, morgenavond is er weer een persconferentie.
  • Demissionair premier en VVD-leider Mark Rutte is te gast in Nieuwsuur, waar hij wordt geïnterviewd over de formatie, de gewenste nieuwe bestuurscultuur en zijn eigen rol daarin. Vertrouwen in Rutte is een van de grote vraagstukken in de formatie geworden. De uitzending is om 21.30 uur op NPO 2 en online.
  • Ook in Nieuwsuur wordt de winnaar van de Libris Literatuur Prijs bekendgemaakt. Genomineerd zijn Simone Atangana Bekono, Gerda Blees, Merijn de Boer, Jeroen Brouwers, Erwin Mortier en Marieke Lucas Rijneveld.
  • Voor de rechtbank in Den Haag staan vijf verdachten terecht van de ongeregeldheden bij de demonstratie tegen de coronaregels op het Malieveld op 14 maart. Bij het protest greep de politie hardhandig in, een agent loste een waarschuwingsschot.
  • Verder doet de Haagse rechtbank uitspraak in de zaak van Viruswaarheid. De actiegroep eist dat alle coronamaatregelen per direct worden afgeschaft, omdat ze in strijd zouden zijn met grondrechten.
  • En in het Franse Évry wordt een uitspraak verwacht over het ontbladeringsgif Agent Orange, dat de VS inzette in de Vietnamoorlog. Een Vietnamese vrouw die daar ziek van is geworden heeft Amerikaanse bedrijven aangeklaagd die bestanddelen voor Agent Orange hebben geleverd.

Wat heb je gemist?

Veel bedrijfsartsen vinden het lastig om werknemers met long covid goed te adviseren. De Nederlandse Vereniging van Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) zegt tegen onderzoeksplatform Pointer van KRO-NCRV dat de artsen door een gebrek aan wetenschappelijke kennis over langdurige coronaklachten moeilijk kunnen beoordelen welke behandeling kan helpen.

In een peiling van de NVAB onder ruim 400 bedrijfsartsen zegt 80 procent dat ze behoefte hebben aan meer informatie over hoe ze moeten omgaan met werknemers met long covid.

Anders nieuws uit de nacht:

Gestrande walvis na urenlange reddingsoperatie bevrijd bij Londense sluis

En dan nog even dit:

Een leerling van een rijschool heeft in Utrecht een bijzonder ongeluk veroorzaakt. Bij het nemen van een bocht werd gas gegeven, in plaats van te remmen. De lesauto kwam daardoor bovenop een geparkeerde cabriolet terecht. Volgens RTV Utrecht schoot de lesauto in de lucht via een drempel en een fietsenrek. De leerling en de instructeur raakten niet gewond:

Lesauto belandt bovenop geparkeerde auto in Utrecht

Fijne dag!

STER reclame