NOS NieuwsAangepast

Schotse verkiezingen: net geen absolute meerderheid, wel winst nationalisten

De Schotse nationalisten (SNP) van premier Nicola Sturgeon hebben de regionale verkiezingen gewonnen, maar de partij komt één zetel tekort voor de absolute meerderheid in het Schotse parlement. Er tekent zich in het parlement wel een meerderheid af voor een nieuw onafhankelijkheidsreferendum, met steun van de Green Party.

De Schotten gingen donderdag naar de stembus om een nieuw parlement (129 zetels) te kiezen. De SNP komt waarschijnlijk uit op 64 zetels en dat is er één te weinig voor een meerderheid.

De partij ging de verkiezingen in met de belofte om zo snel mogelijk opnieuw een referendum over Schotse afsplitsing van het Verenigd Koninkrijk te houden. Bij het vorige referendum, in 2014, stemde 55 procent voor een langer verblijf in het Verenigd Koninkrijk.

Dat was twee jaar voor het brexit-referendum dat leidde tot uittreding van het VK uit de Europese Unie. Sturgeon wil dat een onafhankelijk Schotland terugkeert in de Europese Unie.

Kiezersbelofte blokkeren

De Britse premier Johnson heeft al gezegd zo'n nieuwe raadpleging niet toe te staan. SNP-leider Sturgeon noemt het absurd "dat anderen de beloftes aan de kiezer van de winnende partij proberen te blokkeren".

Ze herhaalde dat ze voor een nieuw onafhankelijkheidsreferendum wil gaan. Hoe ze dat wil aanpakken, is nog niet duidelijk. Maar samen met de Green Party, die ook voorstander is van een nieuw referendum, heeft de SNP een duidelijke meerderheid in het nieuwe parlement. De Groenen staan in de prognose van de BBC op negen zetels.

De Schotse referendumkwestie is weer helemaal terug

Correspondent Tim de Wit

Volgens correspondent Tim de Wit kan premier Johnson wel nee blijven zeggen, maar daarmee verdwijnt het probleem niet. "Een meerderheid van de Schotten heeft gestemd op een partij die een nieuw onafhankelijkheidsreferendum wil", zegt hij. "Door deze uitslag is de Schotse kwestie weer helemaal terug".

Progressief

De nationalisten van de SNP, een centrumlinkse partij, vergelijken Schotland graag met kleine, progressieve naties als Denemarken of Zweden. Ze willen een land met een breed sociaal vangnet, sterkere werknemersrechten, de afschaffing van collegegeld en gratis seniorenopvang. De Schotten zijn in hun ogen radicaal anders dan de vrije marktdenkers in het conservatieve Engeland.

De tegenstanders van onafhankelijkheid wijzen op het vele belastinggeld dat al decennia vanuit de Britse schatkist richting Schotland vloeit. De Schotten ontvangen per hoofd van de bevolking meer financiële steun uit Londen dan de rest van het land. Volgens de unionisten is Schotland te klein om financieel op eigen benen te staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl