Ganna met overmacht naar eerste roze trui in 104de Giro d'Italia Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Filippo Ganna heeft de eerste roze trui in de Ronde van Italië veroverd. De Italiaanse wereldkampioen tijdrijden had voor het 8,6 km lange parcours in Turijn 8.47 nodig en was met die tijd tien tellen sneller dan zijn landgenoot Edoardo Affini (Jumbo-Visma).

In oktober vorig jaar pakte de Ineos-renner ook de eerste roze trui in de vorige editie van de Ronde van Italië.

Bekijk hieronder de reactie van Filippo Ganna:

Ganna blij met nieuwe roze trui: 'Hoop 'm zo lang mogelijk te houden'

Jos van Emden was op de zesde plaats de beste Nederlander op 18 seconden van de winnaar.

Van de klassementsrenners bracht João Almeida het er het beste vanaf. Met 9.05 pakte de Deceuninck-renner respectievelijk 20 en 21 seconden op de topfavorieten voor de eindzege, Simon Yates en Egan Bernal.

Evenepoel met kippenvel op startpodium

Remco Evenepoel, terug in koers na een lange revalidatie nadat hij in de Ronde van Lombardije zwaar geblesseerd was geraakt, eindigde op de zevende plaats. Hij gaf 19 seconden toe op Ganna. "Ik had niet durven dromen van de toptien", reageerde de 21-jarige Vlaming.

"Ik ben eigenlijk gestart zonder te weten wat er ging volgen. Op het startpodium was ik emotioneel, want iedereen was blij om me terug te zien. Het gejuich en applaus gaf kippenvel."

Evenepoel met kippenvel op startpodium: 'Niet durven dromen van toptien'

De ploeggenoot van Almeida is blij met het gat dat al geslagen is met de concurrwntie. "Met mij en João hebben we een supergoede zaak gedaan, er staat al een paar man op twintig seconden van ons. Van een betere start hadden we niet kunnen dromen."

Groenewegen: 'Uitkijken naar de sprint van morgen'

Dylan Groenewegen maakte in de Giro ook zijn rentree na lange tijd aan de kant gestaan te hebben. Groenewegen was tot vandaag geschorst voor het veroorzaken van een zware val in de Ronde van Polen, waarbij Fabio Jakobsen zwaargewond raakte.

"Het was even wennen, maar doet heel erg deugd. Voor mij is het misschien wel fijn om te beginnen met een proloogje om er weer een beetje in te komen. Het is voor mij echt uitkijken naar morgen. En hoe het daar gaat, dat weet ik ook niet."

Groenewegen na rentree: 'Heel erg spannend, maar heb ernaar uitgekeken'

Jumbo-Visma heeft met Dylan Groenewegen en David Dekker twee sprinters in de gelederen. De een komt net terug na een lange schorsing, de ander rijdt de eerste grote ronde van zijn carrière. Wie is de eerste sprinter van de ploeg?

"De bedoeling is echt wel om met mij te gaan sprinten", zegt Groenewegen. "Natuurlijk moeten we kijken hoe de eerste kilometers in een peloton zijn en hoe ik me voel in de finale. Maar ik sta er mentaal goed voor, heb er zin in en de vorm is goed."

'Weet niet hoe ik reageer op hectiek'

Maar wat als Groenewegen zich nog niet klaar voelt voor een massasprint, kan het dan zijn dat hij niet meesprint? "Dat zou kunnen", zegt de Amsterdammer. "Ik weet natuurlijk nog niet hoe ik in de hectiek ga reageren. Ik voel wel gezonde spanning, maar de ploeg is gemotiveerd om mij zo goed mogelijk te brengen."

De uitslag van de eerste etappe

STER reclame