Een nabestaande rouwt bij een omgekomen slachtoffer AFP

Bij een bomaanslag bij een meisjesschool in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn zeker 50 mensen om het leven gekomen. Meer dan honderd mensen raakten gewond.

Ooggetuigen zeggen dat de aanslag is gepleegd met drie bommen, waaronder een autobom. De slachtoffers zijn vooral leerlingen tussen de 11 en 15 jaar.

"Mijn klasgenoot en ik liepen net de school uit toen het gebeurde. Ze is omgekomen", zegt een meisje dat gewond in het ziekenhuis werd opgenomen. "Een paar minuten later was er nog een explosie en nog een. Iedereen schreeuwde en er was overal bloed."

Na de ontploffing werden hulpverleners geslagen en ambulances aangevallen. Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid riep inwoners op om ambulances vrije toegang te verlenen tot het gebied.

Buitenlandse militairen trekken zich terug

De explosie was in het westen van de stad, in een overwegend sjiitische wijk waar terreurgroep Islamitische Staat afgelopen jaren regelmatig aanslagen heeft gepleegd. De verantwoordelijkheid voor de nieuwste aanslag is nog niet opgeëist.

De Taliban hebben het geweld veroordeeld en zeggen er niets mee te maken te hebben.

Het geweld in Afghanistan is toegenomen sinds de aankondiging van de VS en de NAVO dat al hun troepen voor 11 september het land zullen verlaten. Met die terugtrekking werd vorige week zaterdag een begin gemaakt. De kans bestaat dat de veiligheidssituatie in het land verder verslechtert nu de buitenlandse troepen worden teruggehaald.

STER reclame