Lewis Hamilton Reuters

Lewis Hamilton begint bij de Grand Prix van Spanje voor de honderdste keer in zijn loopbaan van poleposition. De coureur van Mercedes reed op het circuit, waarop hij al vijf keer een grand prix won, naar de beste tijd in de kwalificatie.

Max Verstappen beschikte daarin eveneens over veel snelheid, maar moest genoegen nemen met de tweede plaats op 0,036 van Hamilton.

Valtteri Bottas, die vorige week in Portugal poleposition pakte, eindigde op 0,132 van Mercedes-teamgenoot Hamilton als derde in de kwalificatie.

Zesde polepostion in Spanje

Het wordt voor Hamilton de zesde keer dat hij in Spanje vanaf poleposition mag beginnen. De Brit was sinds zijn 69ste poleposition alleen recordhouder.

Meeste polepositions - Formule 1

Lewis Hamilton 100
Michael Schumacher 68
Ayrton Senna 65
Sebastian Vettel 57
Alain Prost en Jim Clark 33
Max Verstappen 4

Verstappen toonde in de tweede kwalificatiesessie (Q2) dat zijn Red Bull over veel snelheid beschikte en zette Bottas en Hamilton op 0,2 seconde.

Tevredenheid bij Verstappen

In de derde kwalificatiesessie sloeg Hamilton vervolgens terug en hij zette de toon met een ijzersterke tijd, die niet meer verbeterd werd.

"In Q3 reed ik best goed, maar als ik zo dicht in de buurt zit, kan ik met de tweede plaats prima leven", zei Verstappen na afloop. "Mercedes is goed op dit circuit, dus ik kan tevreden zijn met de tweede plaats. Zondag zullen we er weer bovenop moeten zitten."

"Het is moeilijk inhalen hier en het is ook lastig om vlak achter iemand te rijden, maar ik ben optimistisch. Ik moet zorgen dat ik een goede start maak en dan zien we wel."

Hamilton, die in het WK-klassement acht punten voorsprong op Verstappen heeft, was vanzelfsprekend in zijn nopjes met zijn mijlpaal. "Wow, honderd poles! Dit voelt alsof ik dit voor de eerste keer doe", aldus de 97-voudig grandprixwinnaar.

'Lekker gevoel om alles uit een F1-wagen te halen'

"Ik had nooit gedacht dat iemand deze mijlpaal zou neerzetten. En al helemaal niet dat ik dat zou zijn. Een kwalificatie rijden is geweldig. Het is moeilijk onder woorden te brengen hoe lekker het voelt om alles uit een Formule 1-auto te halen."

De Grand Prix van Spanje start zondag om 15.00 uur.

Statistieken GP van Spanje - kwalificatie

STER reclame