Bij de politie-actie in Rio de Janeiro gisteren is onnodig geweld gebruikt, zegt de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties, die pleit voor onderzoek naar de zaak. Bij de actie in de Braziliaanse miljoenenstad kwamen 28 mensen om het leven, onder wie een agent.

Vannacht werden nog drie lichamen gevonden. "Uit onderzoek blijkt dat het drugsdealers waren", zegt de Braziliaanse politiechef tegen journalisten. "Ze vuurden schoten af op agenten, met de intentie om te doden."

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International Brazilië heeft ook gereageerd. De directeur noemt de actie "verwerpelijk en niet te rechtvaardigen".

Vandaag gingen honderden mensen de straat op om te protesteren:

Kritiek op gewelddadige politie-actie in Rio de Janeiro

Gisteren viel de politie met gepantserde voertuigen en begeleid door helikopters de wijk Jacarezinho binnen. Er ontstond een vuurgevecht dat uitliep op een bloedbad. Niet eerder vielen bij een politieactie tegen drugsgeweld in de stad zo veel doden. Bendeleden probeerden te vluchten over de daken van de huizen. Tien bendeleden werden gearresteerd.

De politieleiding verdedigt de actie. Volgens de politie is de drugshandel in de arme wijken, ook wel bekend als favela's, uit de hand gelopen. Rio de Janeiro kampt net als veel andere grote steden in Brazilië al tientallen jaren met machtige drugsbendes die bepalen wat er gebeurt in de favela's.

Vorig jaar had de hoogste Braziliaanse rechter geoordeeld dat politie-acties in favela's vanwege de coronapandemie moeten worden opgeschort, tenzij ze absoluut noodzakelijk worden geacht.

STER reclame