ANP

Drie Nederlandse gemeenten en één provincie staken samen bijna een half miljoen euro in de oprichting en financiering van zogenoemde Confucius instituten, controversiële onderwijsinstellingen met banden met de Chinese staat, stelt onderzoekscollectief Follow The Money.

Den Haag gaf in 2006 een bedrag van 32.500 euro aan het lokale Confucius instituut. De gemeente Groningen trok tien jaar lang jaarlijks 30.000 euro uit, en Maastricht en Limburg gaven gedurende vier jaar samen 40.000 euro per jaar. In totaal kwam dit neer op 492.500 euro, berekende Follow The Money.

In het geval van Groningen was overigens al langer bekend dat de gemeente als subsidieverlener optrad voor het Groningen Confucius Institute.

De Confucius instituten werden opgericht met als doel de taal en cultuur van China te promoten. De instellingen, gevestigd over de hele wereld, raakten de afgelopen tijd meermaals in opspraak in binnen- en buitenland door de banden die zij onderhouden met de Chinese overheid. Volgens critici worden de instellingen door Peking ingezet om propaganda te verspreiden.

In Nederland raakte het Groningen Confucius Institute omstreden. Dat had te maken met het contract van een hoogleraar Chinese taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), die de helft van zijn salaris van het Groningen Confucius Institute kreeg. Het werd hem contractueel verboden "het imago van China te beschadigen".

Academici reageerden tegenover de NOS verbaasd over die contractuele afspraak en Kamerleden en de demissionair minister van Onderwijs Van Engelshoven spraken hun zorgen uit. Eind maart maakte de RUG bekend de overeenkomst met het Groningen Confucius Institute niet te zullen verlengen.

STER reclame