NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Nederland herdenkt oorlogsslachtoffers

In het hele land zijn alle oorlogsslachtoffers herdacht met twee minuten stilte. De Nationale Herdenking werd net als voorgaande jaren op de Dam in Amsterdam gehouden.

Bekijk hier de uitzending NOS Nationale Herdenking 2011

Daar legden koningin Beatrix en prins Willem-Alexander even voor acht uur vanavond een krans bij het Nationaal Monument.

Toespraak

Voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet hield tijdens de herdenking een toespraak. Ze zei dat Nederland vandaag niet alleen stilstaat bij de oorlogsslachtoffers maar ook bij de "onvrijheid" in de wereld.

De 15-jarige Esmee Hendricks las haar gedicht 'Trots' voor. Ze had de jaarlijkse gedichtenwedstrijd onder scholieren gewonnen.

Verzoening

In Culemborg riep de zoon van NSB-leider Rost van Tonningen tijdens de Dodenherdenking op tot verzoening. Hij was uitgenodigd door het plaatselijke herdenkingscomité. Grimbert Rost van Tonningen vroeg om begrip en barmhartigheid voor de kinderen van NSB'ers. Die worden volgens hem nog steeds door veel Nederlanders buitengesloten.

Eerder vandaag legden premier Rutte en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer kransen bij de 'Erelijst van Gevallenen' in de hal van de Tweede Kamer. Daarop staan 18.000 namen van gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog.

Rond de Dam zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen vanwege de paniek die vorig jaar op 4 mei werd veroorzaakt door een man die begon te schreeuwen.

STER reclame