Patenten van coronavaccins moeten worden vrijgegeven, zei de Amerikaanse president deze week. Ook enkele Europese landen zijn daarvoor. Dat is mogelijk goed nieuws voor bijvoorbeeld Madagaskar. Dat Afrikaanse land ontving deze week pas de eerste lading vaccinaties.

De president zag het coronavirus lang niet als een bedreiging, omdat de helft van de bevolking onder de 25 jaar is. Ook zei hij een plantaardig wondermiddel te hebben tegen het virus. Er waren aanvankelijk relatief weinig coronadoden in Madagaskar, maar sinds de komst van de Zuid-Afrikaanse variant van het virus is dat veranderd.

Napoleon overleed 200 jaar geleden. Ter nagedachtenis legde president Macron een krans bij zijn graf en hield een toespraak. Daar zijn volgens Lotte Jensen niet alle Fransen blij mee, want er is steeds meer kritiek op Napoleon. Vooral het feit dat hij heeft geprobeerd om de slavernij opnieuw in te voeren, wordt hem door steeds meer Fransen kwalijk genomen.

En het zevende deel van de boekenserie De Zeven Zussen is deze week verschenen. Die boeken van Lucinda Riley zijn ongelofelijk populair. De Nederlandse uitgever vertelt waarom.

Deze aflevering van Het Beste uit het Oog kun je hier beluisteren. Bevalt het? Vergeet je dan niet te abonneren!

Onze podcasts:

De Dag: elke werkdag twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Met het Oog op Morgen: elke dag een overzicht van het nieuws, een blik in de ochtendkranten en het betere journalistieke interview.

De NOS op 3 Tech Podcast: iedere donderdag praten Casper Meijer of Jonna ter Veer en hun gasten je bij over het laatste nieuws uit de wereld van technologie en sociale media.

Het Beste uit het Oog: iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week.

De Stemming van Vullings en Van der Wulp: elke vrijdag een nieuwe aflevering waarin de politieke week wordt doorgenomen. Gemaakt door NOS en EenVandaag.

Lang verhaal kort: Elke werkdag rond vijven één onderwerp, in 5 minuten. NOS op 3 vertelt je wat je moet weten over een actueel onderwerp om het nieuws erover beter te kunnen volgen.

STER reclame