Olympia Dukakis in 2019 bij de première van Tales of the City
NOS Nieuws

Actrice Olympia Dukakis (89), Chers moeder in 'Moonstruck', overleden

De Grieks-Amerikaanse actrice Olympia Dukakis, die onder meer bekend was van haar rollen in de films Moonstruck en Steel Magnolias, is overleden. Ze had al enkele maanden een zwakke gezondheid en is vanochtend "vredig" overleden in New York, heeft haar broer Apollo bekendgemaakt. Ze was 89 jaar.

Dukakis had al een lange tv- en theatercarrière toen ze eind jaren 80 doorbrak op het witte doek. Een van haar bekendste films uit die tijd is de romantische komedie Moonstruck, waarin ze een bijrol speelde naast Cher en Nicolas Cage. In die film over een traditioneel Italiaans-Amerikaans gezin speelde ze de moeder van Cher, een personage dat zeer betrokken is bij het liefdesleven van haar dochter.

De rol kwam haar in 1988 op een Golden Globe en een Oscar te staan. Later verwees ze naar 1988 als "het jaar van de Dukakii", omdat haar neef Michael in datzelfde jaar werd genomineerd als presidentskandidaat voor de Democratische partij. Hij legde het later af tegen de Republikein George H.W. Bush.

In de jaren daarna volgden rollen in bekende films als Steel Magnolias, Look Who's Talking en Working Girl. "Ik speelde altijd oudere rollen", zei ze eens tegen The New York Times. "Ik denk dat dat aan mijn stem lag."

Twee jaar geleden speelde ze nog eenmaal een andere rol die haar veel bekendheid opleverde: die van transgender vrouw Anna Madrigal in Tales of the City, een televisieserie die in 1993 voor het eerst verscheen en waar streamingplatform Netflix in 2019 een vervolg op maakte.

Onder anderen zangeres en actrice Cher deelt op sociale media warme herinneringen aan Dukakis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl