Een demonstrant bij een manifestatie in Jakarta
NOS NieuwsAangepast

Honderden arrestaties bij Dag van de Arbeiddemonstraties wereldwijd

Hoewel er in verband met de coronapandemie op veel plaatsen beperkingen waren voor de traditionele demonstraties op de Dag van de Arbeid, gingen in diverse landen mensen de straat op. In Berlijn, waar het vaker onrustig is op 1 mei, kwam het 's avonds tot rellen. 240 mensen zijn aangehouden.

Relschoppers bekogelden agenten met flessen en stenen. Op straat werden afvalbakken en pallets in brand gestoken. Volgens de politie waren er in totaal zo'n 8000 demonstranten in de Duitse hoofdstad op de been. Vijftig agenten zijn gewond geraakt.

De demonstraties waren overigens niet alleen ter gelegenheid van de Dag van de Arbeid. Ook tegenstanders van de coronamaatregelen gingen de straat op volgens de politie.

Ook in andere Duitse steden, zoals Frankfurt en Hamburg kwamen demonstranten met de politie in botsing. In Frankfurt werd een onbekend aantal mensen gearresteerd, in Hamburg waren het er ruim 200.

Turkije

Buiten Duitsland gingen mensen ook de straat op om actie te voeren op de Dag van de Arbeid, voor zover dat werd toegestaan, want in verband met de pandemie zijn zulke openbare bijeenkomsten verboden. Zo werden in de Turkse stad Istanbul ruim 200 demonstranten opgepakt wegens het overtreden van de coronaregels. Wel werd een aantal vakbondsleiders toegestaan een krans te leggen op het Taksimplein.

Onrust in Parijs

In verschillende Franse steden werd stilgestaan bij de Dag van de Arbeid. De politie in Parijs had uit voorzorg 5000 agenten ingezet. Daarmee werd naar eigen zeggen de samenscholing van in zwart gehulde anarchisten voorkomen. Er zijn 34 mensen opgepakt toen een aantal prullenbakken in brand werd gestoken. Ook werden de ramen van een bankfiliaal ingegooid.

Demonstranten in de binnenstad van Parijs

Vakbondslieden en gele hesjes protesteerden tegen geplande hervormingen van de sociale zekerheid. "Dividend, niet een werkloosheidsuitkering is het inkomen van luie mensen", stond op een van de vlaggen geschreven.

Er waren in Frankrijk ruim 300 protestbijeenkomsten, behalve in Parijs ook in onder meer Lyon, Lille, Nantes en Toulouse. De extreemlinkse voormalige presidentskandidaat Jean-Luc Mélenchon en de rechts-populistische oppositieleider Marine Le Pen liepen mee in de protestmarsen. Ze grepen de kans om campagne te voeren tegen president Macron met het oog op de verkiezingen van volgend jaar.

Indonesië en de Filipijnen

In Indonesië deden zo'n 50.000 medewerkers van 3000 bedrijven mee aan de traditionele protestdag, zegt een vakbondspresident tegen persbureau Reuters. In ruim 200 steden verspreid over het land werd actie gevoerd.

De kritiek richtte zich onder meer op nieuwe arbeidswetten. Critici vrezen dat daardoor de ontslagvergoeding zal dalen en dat het voor bedrijven aantrekkelijker wordt om buitenlanders in plaats van Indonesiërs aan te nemen. Om de ernst van de situatie te schetsen hadden demonstranten gekscherend op straat een begrafenis in scène gezet.

In de Filipijnen hield de politie demonstranten tegen in de hoofdstad Manilla. Actievoerders wilden een plein afzetten om noodsteun af te dwingen. Vanwege de pandemie is de werkloosheid in het land fors gestegen. Er geldt ook een lockdown en op basis daarvan werd de demonstratie verboden.

Rusland, Italië en Duitsland

De Russische autoriteiten stonden enkele honderden mensen toe bij de jaarlijkse kranslegging vanwege de Dag van de Arbeid. Normaal gesproken demonstreren op 1 mei in Moskou duizenden leden van de communistische partij; nu waren dat er enkele honderden.

Ook in Italië waren de 1 mei-manifestaties een schim van die uit het recente verleden. Ditmaal ontbraken de massale rockconcerten en grote marsen ter ere van 1 mei. De grootste bijeenkomst was in Turijn, daar hadden enkele honderden mensen zich verzameld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl